Verkkouutiset

Naton lippu Eduskuntatalon edustalla. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

”En voi syyttää Suomea tästä” – näin Nato-päätös otettiin vastaan Viipurissa

Paikallisen historioitsijan mukaan liittyminen puolustusliittoon on järkevää.

Ruotsalaislehti Dagens Nyheter on käynyt Viipurissa kysymässä paikallisilta venäläisiltä, mitä he ajattelevat rajanaapuri Suomen liittymisestä puolustusliitto Naton jäseneksi.

– En voi syyttää Suomea tästä. Toivottavasti jännittynyt tilanne loppuu pian – että tulisi rauha, sanoo Svetlana Ovsianikova DN:lle.

– Täällä on ollut aina paljon suomalaisturisteja, vaikka pandemian aikana se väheni. Työskentelin tarjoilijana ennen vanhempainvapaalle jäämistä ja meillä oli usein suomalaisia asiakkaita. Minulla on myös paljon ystäviä Suomessa. Meillä on hyvät suhteet. En usko, että asia muuttuu, vaikka Suomi liittyisi Natoon, hän jatkaa.

Eläkkeellä oleva Andrei ei ole tyytyväinen Suomen päätökseen.

– Suomen liittyminen Natoon…erittäin valitettavaa. Luulen, että he eivät pitäneet Venäjän toimista Ukrainassa? Mutta miksi heidän pitäisi liittyä Natoon sen takia? Venäjä ei hyökkää Suomeen, hän sanoo.

Viipurin historiaan perehtynyt toimittaja Andrei Kolomojsky ​​sanoo ymmärtävänsä Suomen valinnan.

– Se on Suomen kannalta järkevää. Ulkomaailman silmissä Venäjä on nyt vaarallinen ja aggressiivinen valtio. Uskon, että monien naapureidemme on syytä olla varovaisia. Lisäksi suomalaisessa kansallisessa  tietoisuudessa vuosi 1939 (jolloin Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen) elää edelleen, hän pohtii.

Hänen mukaansa puolustukseen keskittyvät liitot ehkäisevät sotia.

– Euroopan rauhan kannalta Suomen ja Ruotsin on parempi liittyä Natoon.

Viipurilainen Zjanna Vilman on eri mieltä.

– Meille se on huono. Raja on niin lähellä. Yhdysvallat lähettää joukkoja sinne, meillä on ne aivan vieressämme, hän sanoo DN:lle.

– En usko, että Nato ottaa Suomea ja Ruotsia vastaan. Yhdysvallat asettaa paljon ehtoja. Jäseneksi ei voi liittyä millään tavalla.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS