Verkkouutiset

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde. AFP / LEHTIKUVA / DANIEL ROLAND

EKP:n pääjohtaja: Korkoja nostetaan, kunnes inflaatio on alle 2 prosenttia

Koronnostoille ei ole määritelty kattoa, vaan asiaan vaikuttavat monet tekijät.

Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtaja Christine Lagarde sanoo keskuspankin nostavan ohjauskorkoja niin kauan, kunnes euroalueen inflaatio on alle kahdessa prosentissa, kertoo Viron yleisradio ERR.

Lagarde kommentoi asiaa torstaina virolaisessa ajankohtaisohjelmassa sekä luennolla yliopistolla.

Euroalueen keskimääräinen inflaatio oli kuluvan vuoden syyskuussa 9,9 prosenttia ja sen odotetaan nousevan lokakuussa 10,7 prosenttiin. Korkeimmat inflaatiot olivat Baltian maissa, esimerkiksi Virossa 22,2 prosenttia.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa inflaatio oli syyskuussa 8,1 prosenttia, elokuussa 7,6 prosenttia.

EKP nosti viimeksi kaikkia kolmea ohjauskorkoa ennätyksellisesti 0,75 prosenttiyksiköllä syyskuussa. Sen jälkeen perusrahoitusoperaatioiden korko on 1,25 prosenttia, maksuvalmiusluoton korko 1,50 prosenttia ja talletuskorko 0,75 prosenttia.

Tähän mennessä inflaation kiihtymistä vastaan tehtyjen toimien vaikutuksen alkavat Lagargen mukaan näkyä aikaisintaan vuoden kuluttua.

– Emme aio laskea bensiinin hintoja huoltoasemalla ensi viikolla. Emme tasoita toimitusketjujen pullonkauloja seuraavan kuukauden aikana. Se, mitä teemme, vie aikaa, Lagarde sanoi haastattelussa.

Lagarden mukaan, vaikka lainojen kulut nousevat, on tärkeää tavoitella hintojen vakautta, jotta investoinnit ja työpaikat säilyvät ennustettavina. Lagarde varoittaa, että inflaation hillitseminen voi viedä aikaa.

Lagarde ei kommentoinut kuinka korkealle korot voisivat vielä nousta. Hänen mukaansa korkoja kuitenkin nostetaan niin kauan, että inflaatio on alle kahdessa prosentissa:

– Tiedän, että sen on oltava se luku, joka laskee inflaation takaisin kahteen prosenttiin. Se riippuu inflaationäkymistä, taloudellisista olosuhteista ja viiveestä, joka kuluu siihen, että rahapolitiikka vaikuttaa talouteen. Tiedän vain, että se on enemmän kuin meillä tällä hetkellä.

 

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS