Verkkouutiset

Ekonomisti arvioi arvonlisäveron korotuksella nykyisestä 24 prosentista olevan vakavia vaikutuksia Suomen talouteen. LEHTIKUVA / SARI GUSTAFSSON

Ekonomisti varoittaa alv-korotuksen vaikutuksista: Eläkeiän nosto olisi ollut parempi tapa

Juha Tervalan mukaan julkisen talouden alijäämää tulisi pienentää reformeilla, ei veronkorotuksilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Taloustieteilijä Juha Tervalan mukaan Petteri Orpon (kok.) hallituksen päätös yleisen arvonlisäverokannan nostamisesta 24 prosentista 25,5 prosenttiin ei ole hyvä keino vähentää Suomen velkaantumista. Tervala huomauttaa asiasta Helsingin Sanomissa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan.

Veron korottamisella on Tervalan arvion mukaan erittäin kielteinen vaikutus Suomen talouteen, sillä se tulee heikentämään tuotantoa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Tervalan mukaan makrotaloustieteellisessä tutkimuksessa on todettu arvonlisäverokannan korottamisen tuotantovaikutusten riippuvan alkuperäisen arvonlisäveron suuruudesta. Mitä korkeampi alkuperäinen vero on, sitä negatiivisempi vaikutus veronkorotuksella on.

– Verokerroin, joka mittaa tuotannon muutosta suhteessa veromuutokseen, on käytännössä nolla matalilla alkuperäisillä alv-kannoilla, mutta enenevästi negatiivinen, mitä korkeampi alkuperäinen alv on, Tervala kirjoittaa.

Veronkorotusten sijaan hallituksen olisi Tervalan mukaan tehtävä rakenteellisia uudistuksia, joiden avulla julkisen talouden alijäämää saataisiin pienennettyä julkisia menoja vähentämällä ja verotuloja lisäämällä. Eläkeiän nostaminen olisi Tervalan mukaan paras keino alijäämän pienentämiseen.

Taloustieteilijä toteaa lopuksi, että eläkeiän nostaminen 66 vuoteen lisäisi työllisyysastetta ja siten verotuloja. Tervalan arvion mukaan myös bruttokansantuote kasvaisi ja julkisen menot vähenisivät.

– Eläkeiän nostaminen 1,5–2 vuodella olisi ollut paras tapa vähentää julkista alijäämäsuhdetta, Tervala sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)