Verkkouutiset

USA:n keskuspankki Federal Reserve Washington, DC:ssä. AFP/LEHTIKUVA/JIM WATSON

Ekonomisti USA:n inflaatioluvuista: Hintapelot hälvenevät, Fed saa hengitystilaa

OP Ryhmä arvioi Yhdysvaltain keskuspankin koronnostosyklin tulleen jo lakipisteeseensä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

OP Ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäisen mukaan Yhdysvaltojen inflaatioluvut toivat lisähelpotusta inflaatiohuoliin. Kokonaisinflaatio hidastui lokakuussa näyttävästi 3,2 prosenttiin polttoainehintojen halpenemisen seurauksena.

– Vuositason inflaatio ehti kohota kolmen edeltävän kuukauden aikana, joten nyt nähty inflaation rauhoittuminen oli tervetullutta kehitystä, Hännikäinen sanoo tiedotteessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Hän kuitenkin korostaa, että rahapolitiikkalinjan kannalta keskeisempi pohjainflaatio, josta on puhdistettu energian ja ruuan hinnanvaihtelut, hidastui vain lievästi 4,0 prosenttiin.

– Pohjainflaatio on (keskuspankki) Fedin kannalta edelleen tuskastuttavan korkealla, ja pohjainflaatio on pysytellyt keskuspankin kahden prosentin tavoitetason yläpuolella yhtämittaisesti huhtikuusta 2021 alkaen eli peräti 31 kuukauden ajan.

– Vaikka pohjainflaatio on hidastunut selvästi viime vuoden syksyn jälkeen, keskuspankin on oman uskottavuuteensa vuoksi saatava painettua pohjainflaatiota kohti tavoitetasoa, eikä nykyinen kehityskulku varmasti tyydytä Fediä. Inflaatiokuva pitää Fedin yhä varpaillaan ja käytännössä pakottaa keskuspankin jatkamaan kireällä rahapolitiikkalinjalla.

Työmarkkina pysynyt vahvana

Fed on toistuvasti ilmaissut huoltaan erityisesti työmarkkinoiden kireydestä ja palkkapaineista, jotka uhkaavat pitkittää korkean inflaation aikakautta.

– Yhdysvaltojen työmarkkina on pysynyt edelleen erittäin vahvana merkittävästä rahapolitiikan kiristymisestä huolimatta. Viime kuukausien aikana on saatu merkkejä palkkapaineiden rauhoittumisesta, mutta edelleenkään ei voida täysin huokaista helpotuksesta inflaatiohuolien suhteen, Jari Hännikäinen toteaa.

– Ennakoimme pohjainflaation hidastuvan jatkossa maltillisella kulmakertoimella kireän rahapolitiikkalinjan jäähdyttäessä talouskasvua ja hyydyttäessä samalla hintapaineita.

Ekonomistien konsensus ennustaa ensi vuoden kokonais- ja pohjainflaatioksi 2,7 prosenttia, mutta epävarmuuden vuoksi ennusteissa on merkittävää hajontaa.

Markkinat reagoivat herkästi korkonäkymiin

Fed on toistuvasti uhitellut olevansa valmis lisäkoronnostoon inflaatiokuvan niin vaatiessa, mutta OP Ryhmässä nähdään koronnostosyklin tulleen jo lakipisteeseensä.

– Ennakoimme keskuspankin pitävän ohjauskorkonsa nykyisessä 5,25–5,50 prosentin vaihteluvälissä ensi kesään asti, jonka jälkeen korkotasoa lasketaan asteittain inflaatiokuvan hellittäessä. Korkomarkkinat hinnoittelevat ohjauskoron laskevan ensi vuoden lopussa 4,6 prosenttiin, joten mitään nopeaa korkokäännettä ei tällä hetkellä ennakoida, Hännikäinen sanoo.

Hänen mukaansa markkinat tulkitsivat inflaation jäähtymisen laannuttavan Fedin intoa lisätoimiin sementoiden odotuksia koronnostosyklin päättymisestä. Korot reagoivat reippaalla laskulla ja osakemarkkinat nousulla. Voimakas ensireaktio signaloi markkinoiden herkkyyttä pienimmillekin Fedin korkonäkymien muutoksille.

 

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)