Verkkouutiset

Työllisyys pinnistelee Suomessa yhä hyvällä tasolla talouden heikosta suhdanteesta huolimatta. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Ekonomisti työllisyysluvuista – ”tyyntä myrskyn edellä?”

Henna Buskin mukaan taloudessa ei mene hyvin ja jossain kohtaa se alkaa näkyä työllisyydessä.

– Työllisyys pinnistelee Suomessa yhä hyvällä tasolla talouden heikosta suhdanteesta huolimatta, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n vanhempi ekonomisti Henna Busk elokuun työllisyystilastoja.

– Taloudessa ei mene hyvin, ja jossain kohtaa se alkaa näkyä työllisyydessä. Mutta odotin, että selkeämpi käänne alaspäin olisi jo tullut. Työllisyys ei nyt heikkene niin kuin se tällaisessa suhdanteessa tavallisesti tekee. Hyvää on myös se, että työikäisten määrä Suomessa on edelleen noussut, Busk sanoo.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä 15–74-vuotiaita oli elokuussa 45 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työttömiä oli elokuussa 5 000 enemmän kuin vuosi sitten. 15–64-vuotiaiden työllisyysasteen trendiluku oli elokuussa 74,1 prosenttia. Työttömyysasteen trendiluku oli 7,2 prosenttia.

Buskin mukaan tyynestä myrskyn edellä kertoo kuitenkin se, että miesten ja naisten tilanne eriytyy. Miesten työllisyys on lähtenyt laskuun, naisten sen sijaan paranee edelleen.

– Miesvaltaiset alat reagoivat suhdanteen heikkenemiseen yleensäkin voimakkaammin. Voisiko sitten naisten työllisyyttä selittää sote-alan voimakas työvoimatarve, pohtii Busk.

Danske Bankin pääekonomistin Pasi Kuoppamäen mukaan aamun tilastolukemat ovat pelättyä parempia ottaen huomioon talouden vastatuulet.

– Työllisyysasteen vakaus kertoo työmarkkinoiden kestävyydestä, vaikka muutamat muut tilastot viittaavat talouskasvun hyytyvän. Toisaalta työllisyys reagoi tyypillisesti viiveellä. Rakennusalan tilanne heikkenee lähikuukausina ja myös alaan liitännäisten yritysten työllisyystilanne saattaa heiketä.

Kuoppamäki huomauttaa, että toisaalta monet yritykset pyrkivät pitämään osaavasta työvoimasta kiinni, koska siitä on normaalissa suhdannetilanteessa pulaa.

– Lomautusten ja työttömyysasteen voi kuitenkin odottaa nousevan talven yli, hän arvioi.

Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen toteaa, että rakentamisen ja teollisuuden kasvavat haasteet eivät näkyneet vielä työllisyyskehityksessä.

– Työmarkkinoiden kääntyminen heikompaan suuntaan antaa odottaa itseään. Suomen hidastuva talouskehitys ja tärkeimmän vientialueemme eli Euroopan talouden entistä pahemmasta yskiminen eivät vielä näy luvuissa.

Malisen mukaan luvut tukevat hallituksen kunnianhimoista työllisyystavoitetta, jota tulee nyt tinkimättömästi toteuttaa.

– Työmarkkinauudistusten merkitys kasvaa entisestään nyt, kun talouskehitys hidastuu, hän huomauttaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)