Verkkouutiset

Euron kolikoita ja seteleitä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Ekonomisti listaa kolme talousvirhettä – julkisen sektorin tehostamista ”ei pidä unohtaa”

Niku Määttänen pitää tärkeänä hallituksen tavoitetta julkisen talouden vahvistamisesta.

Makrotaloustieteen professorin Niku Määttäsen mukaan Suomessa ollaan kaukana todella huonosta talouspolitiikasta, mutta hän listaa Verkkouutisten Asiakysymys-videohaastattelussa kolme keskeistä talouspolitiikan virhettä, joita tässä ajassa voitaisiin tehdä.

Verkkouutiset haastatteli Niku Määttästä hallituksen budjettiriihen ollessa vielä käynnissä, mutta näkemykset ulottuvat pidemmälle vaalikauteen.

Määttänen korostaa pitävänsä tärkeänä hallituksen tavoitetta julkisen talouden vahvistamisesta. Suhdannetilanne on silti otettava huomioon:

– Että ei nyt sitten kiristettäisi finanssipolitiikkaa vielä lisää siinä tapauksessa, että suhdanne kääntyy huomattavasti heikommaksi. Tehtäisi lisäleikkauksia vain siinä tapauksessa, että talouskasvu tai työllisyys kehittyvät ennakoitua huonommin. Se olisi minusta vähän ongelmallista politiikkaa.

Toiseksi Määttänen varoittaa toimista, jotka voisivat vaarantaa julkisen talouden vahvistamisen:

– Toisaalta – vaikka taloussuhdanne heikkenisi tässä nopeasti – pitää varoa myös sellaisia toimenpiteitä, jotka ikään kuin elvytyksen nimissä pidemmän päälle vaarantaisivat julkisen talouden vahvistamisen. Esimerkkinä tästä hankalasti peruutettavissa olevat isot veronalennukset.

Kolmantena virheenä Määttänen nostaa esiin, jos tuottavuuden tehostaminen julkisella sektorilla unohdetaan. Hän toteaa hallituksen laskevan julkisen talouden vahvistamista sosiaali- ja terveyspalveujen tuottamisen tehostamisen varaan.

– Ja se on asia,  joka on tietysti helpommin sanottu kuin tehty, mutta tuottavuuden parantamista julkisella sektorilla – sitä ei pidä unohtaa. Sitä pitää tavoitella systemaattisesti ja laaja-alaisesti koko ajan.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)