Verkkouutiset

Euroseteleitä ja luottokortti. PIXABAY

Ekonomisti KL:lle: Tästä pitäisi olla enemmän huolissaan

Jukka Appelqvistin mukaan hallituksen ensimmäinen budjetti osoittaa, että kurssin muuttaminen on vaikeaa.

Petteri Orpon (kok.) hallituksen kaavailemat leikkaukset ovat osumassa suhdannepoliittisesti melko hyvään aikaan, arvioi Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtaja Markus Lahtinen Kauppalehdessä.

Se ei hänen mukaansa johdu hallituksen ajoituskyvystä vaan valmisteluviiveestä, joka ”tulee hallituksen avuksi”.

Lahtisen mukaan hallituksen oli tarkoitus ajoittaa useita leikkauksia ensi vuoden alkuun, mutta voimaantulo näyttää venyvän ainakin ensi syksyyn ja luultavasti pidemmälle. Monet ovat varoittaneet sosiaaliturvaleikkausten kasautumisesta pienituloisille.

Lahtinen huomauttaa, että Orpo on luvannut, että esityksiä voidaan muuttaa, jos ilmenee kohtuuttomia tilanteita.

– Ennustaisin, että niitä tulee, joten voimaantulo todennäköisesti edelleen lykkääntyy, mikä on suhdannepoliittisesti ja vaikuttavuuden kannalta ihan hyväkin asia” Lahtinen sanoo KL:lle.

KL:n haastattelemat Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist ja Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen huomauttavat, että siihen menee kuitenkin vielä aikaa ennen kuin leikkaukset alkavat näkyä käytännössä.

Ekonomistit ottavat puheeksi myös valtion taloustilanteen. Osa talousasiantuntijoista on havainnut suomalaisessa velkapuheessa liioittelun makua.

– Tämä pitkän aikavälin näköala, jossa velkasuhde jatkaa kasvuaan, eli velka kasvaa suhteessa tuloihin, se on täysin kestämätön ja tästä on syytä olla huolissaan, sanoo Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist.

Jo Orpon hallituksen ensimmäisestä budjetista on Appelqvistin mukaan nähtävissä, että kurssin muuttaminen on vaikeaa.

– Jossain mielessä tästä minun mielestäni pitää olla jopa enemmän huolissaan kuin mitä nyt ollaan.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)