Verkkouutiset

Euroopan keskuspankin pääkonttori Frankfurtissa. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Ekonomisti ennakoi EKP:n koronnostojen päättymistä

Euroalueen kokonaisinflaatio aleni marraskuussa reippaasti 2,4 prosenttiin vuodentakaisesta.

Euroalueen marraskuun inflaatioluvut kertoivat yhä selvemmin Euroopan keskuspankin aggressiivisen rahapolitiikan kiristämisen puremisesta ja hintapaineiden jäähtymisestä.

Euroalueen kokonaisinflaatio aleni marraskuussa reippaasti 2,4 prosenttiin vuodentakaisesta, eli alimmilleen heinäkuun 2021 jälkeen. Keskuspankin kannalta vielä positiivisempaa oli pohjainflaation reipas painuminen 3,6 prosenttiin lokakuun 4,2 prosentista.

– Inflaatiokuvan palaset ovat loksahtelemassa EKP:n kannalta toivottuun asentoon, vaikka vuositason inflaatioluvut pysyivätkin edelleen keskuspankin tavoitteleman 2 prosentin tason yläpuolella, sanoo OP Ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen.

– Ennakoimme inflaation jatkavan vähittäistä hidastumistaan vaisun talouskuvan jäähdyttäessä hintapaineita. Inflaation hidastumista puoltavat myös raaka-ainehintojen lasku, globaalin kuljetuskustannusten normalisoituminen sekä tuotantoketjujen ongelmien hellittäminen, hän jatkaa.

Hännikäisen mukaan tuoreet inflaatioluvut antoivat lisävahvistusta näkemykselle siitä, että inflaatio-ongelma on hellittämässä ja samalla EKP:n koronnostosykli olisi jo tullut päätepisteeseensä.

– Nykyisen inflaatiokuvan valossa EKP:lla ei ole enää argumentteja koronnostojen jatkamiseen ja keskuspankki pitää rahapolitiikkalinjansa jonkin aikaa ennallaan. Katseet alkavat jo kääntyä ensi vuonna häämöttävien koronlaskujen ennakointiin, mutta luvassa olevien laskujen määrään sekä aikatauluun liittyy merkittävää epävarmuutta, hän sanoo.

– Näemme euribor-korkojen ohittaneen jo huippunsa ja ennakoimme korkotasojen laskevan vähitellen markkinoiden ennakoidessa EKP:n lähestyviä koronlaskuja. Ennustamme 12 kk euribor-koron laskevan vuoden horisontilla 3,25 prosenttiin.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)