Verkkouutiset

Sähkölinjoja Vanhankaupungin lahdella Helsingissä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Ekonomisti ei tyrmää sähkön alv:n alentamista – ”optimaaliseen ratkaisuun tuskin päästään”

Suomen Yrittäjien pääekonomistin mukaan valittavana on vain vähemmän hyviä ratkaisuja.

Suomen Yrittäjien pääekonomistin Mika Kuismasen mukaan sähkön arvonlisäveron (alv) alentamisen suoraviivainen tyrmääminen ei ole viisasta, vaikka ehdotus on ”monelta osin pulmallinen”.

– On totta, että sähkön arvonlisäverokannan alentaminen olisi yleinen verotuki eikä se kohdistuisi kovinkaan tehokkaasti sitä eniten tarvitseville. Poliittinen paine on kuitenkin kova siihen, että jotain kuluttajien sähkölaskun alentamiselle tulisi tehdä.

– Optimaaliseen ratkaisuun tuskin päästään ja valittavana on vain vähemmän hyviä ratkaisuja. Ilmassa olleista ehdotuksista sähkön hintakatto on vielä ongelmallisempi, Kuismanen kirjoittaa Suomen Yrittäjien blogissa.

Ekonomistin mukaan on mahdollista, että arvonlisäveron alentaminen lisää kysyntää, minkä seurauksena sähkön hinta nousee lisää. Verokannan alentamisen hyöty valuisi silloin hukkaan.

– Jos sähkön arvonlisäverokannan alentamiseen mentäisiin, sen vastinparina tulisi harkita väliaikaisen windfall-veron käyttöönottoa. Jos ylimääräistä voittoa ei kerry, sitten veroa ei tarvitse maksaakaan.

Kuismasen mukaan kaikki panokset tulisi tässä poikkeuksellisessa ja väliaikaiseksi jäävässä tilanteessa suunnata tarjonnan lisäämiseen, vaikka sitä subventoimalla.

– Nyt ei tulisi olla kovin nirso siitä, mitä kattilaan laitetaan. Kaikki mahdolliset sähköntuotantolaitokset tulisi ottaa käyttöön.

Ekonomistin mukaan sähkön hinnan kehitykseen liittyy merkittäviä epävarmuuksia, mikä herättää kysymyksen, onko järkevää luoda merkittävää ja monelta osin tehotonta yleistä verotukea väliaikaisen ongelman ratkaisemiseksi.

– Ei myöskään täysin kannata sivuuttaa vaihtoehtoa siitä, että annetaan markkinoiden toimia. Se voi olla lopulta tehokkain tapa kannustaa sähkön kulutuksen säästämiseen.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS