Elinkeinoelämä EK:n johtaja Sami Pakarinen ottaa osaa perintöverokeskusteluun.
– Maailmassa ei liene toista maata, joka on maailman tasa-arvoisimpia ja on kärsinyt kasvun puutteesta kauan, mutta jossa lietsotaan vastakkainasettelua ja vastustetaan yksityisen, kotimaisen pääoman kertymistä näin paljon, Pakarinen sanoo X-ketjussaan viitaten Helsingin Sanomien juttuun, jonka mukaan yritysten omistajat saavat Suomessa siirtää yritystoimintaa tekevät yhtiönsä lähisukulaisilleen selvästi pienemmillä perintöveroilla kuin muut verovelvolliset.
Raportin sukupolvenvaihdoshuojennuksista on tehnyt SDP:tä lähellä oleva Kalevi Sorsa -säätiö, jonka toiminnanjohtaja, verotutkija Lauri Finér kertoo HS:lle pitävänsä verotukien tilannetta kohtuuttomana. Finérin mukaan saman varallisuuden perimisestä tai lahjaksi saamisesta pitäisi maksaa yhtä suuri vero.
Sami Pakarisen mielestä Suomen asenneilmasto kaipaa muutosta.
– Jutussa ei tuoda ilmi kontekstia, että huojennettunakin Suomen perintövero on yritysten sukupolvenvaihdoksissa Euroopan korkeimpia, hän toteaa.
Muualla ongelma kasvun kannalta on Pakarisen mukaan siis tunnistettu, ja yksityinen, kotimainen pääoma kertyy. Yritykset investoivat ja työllistävät paremmin, kun varoja ei tarvitse varata perintö- ja lahjaveron maksuun.
– Jutussa todetaan, että omistusten siirtymistä muille kannattaisi jopa edistää. Jokainen voi pohtia, miltä tuntuisi myydä omat omistukset kuten asunto, osakkeet, metsät sillä perusteella, että kyllä joku muu hoitaa niitä paremmin, jatkaa Pakarinen.
– Onneksi ihmiset ovat fiksuja ja välittävät mahdollisuudesta elättää itsensä ja vaurastua omin toimin. Omistamisella on väliä.
Pakarinen sanoo toivovansa, että perintö- ja lahjavero poistetaan, jotta yritysten toimintaedellytykset ja kilpailukyky saadaan saatettua kilpailijamaiden tasolle. EK ja muun muassa Keskuskauppakamari ovat ehdottaneet, että muutoksesta tulisi linjata jo kevään kehysriihessä.
– Suomessa on verraten vähän yksityistä, kotimaista pääomaa. Siksi sen lisääminen pitäisi olla keskustelun ytimessä. Nyt se loistaa poissaolollaan. Vaurastuminen ei ole keneltäkään pois. Sen puuttuminen on, Pakarinen kommentoi.
Jutussa ei tuoda kontekstia, että huojennettunakin Suomen perintövero on yritysten sukupolvenvaihdoksissa Euroopan korkeimpia.
Muualla ongelma kasvun kannalta on siis tunnistettu ja yksityinen, kotimainen pääoma kertyy. Yritykset investoivat ja työllistävät paremmin, kun varoja…
— Sami Pakarinen (@SaPakarinen) March 12, 2025
Suomessa on verraten vähän yksityistä, kotimaista pääomaa. Siksi sen lisääminen pitäisi olla keskustelun ytimessä. Nyt se loistaa poissaolollaan.
Vaurastuminen ei ole keneltäkään pois. Sen puuttuminen on. 5/5
— Sami Pakarinen (@SaPakarinen) March 12, 2025