Verkkouutiset

Vasemmalta keskustan lähtevä puheenjohtaja Annika Saarikko ja ryhmän varapuheenjohtaja Eeva Kalli. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Eeva Kalli: Eduskunta on kuplautunut

Uusi kansanedustajaverkosto haluaa yrittää korjata poliittista keskustelukulttuuria ja vahvistaa sopimista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunta on kuplautunut ja sen keskustelukulttuuri on rikki, sanoo kansanedustaja Eeva Kalli (kesk). Kalli valittiin kansanedustajaksi 2019. Vuosina 2010-2011 hän työskenteli pääministeri Mari Kiviniemen (kesk) EU-neuvonantajana.

Kallin mukaan noin kymmenessä vuodessa tapahtunut muutos eduskunnan kulttuurissa on valtava.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Täysistunnossa käytyjen keskusteluiden tyyli, sävy ja yleiset käytöstavat ovat mielestäni romahtaneet aiempaan verrattuna. Yli puolue- ja hallitus-oppositiorajojen käytävä vuorovaikutus on vähentynyt ja jossain määrin kuplautunut myös täysistuntojen ulkopuolella, Kalli sanoo.

Hyvää yhteistyötä edelleen tehdään myös yli puoluerajojen. Mutta tarve olisi nykyistä suurempi. Se näkyy myös yleisessä luottamuksessa: Valtioneuvoston kanslian teettämän Kansalaispulssi-kyselyn mukaan enää 45 prosenttia kansalaisista luottaa eduskuntaan melko paljon tai täydellisesti.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä vahvistaa Eeva Kallin havainnon.

– Luottamuspääoma näyttää politiikassa ohentuneen rajusti, mikä heijastunee myös kansalaisten eduskuntaan kokemaan luottamukseen, arvioi Jokisipilä.

Hänen mukaansa taustalla vaikuttavia voimia voivat olla paitsi poliittisten voimasuhteiden ja puoluekannatusrakenteen muutos, myös asenne- ja keskusteluilmapiirin muuttuminen kärjistyneempään suuntaan.

– Politiikka on ja sen kuuluukin olla kilpailua, mutta on luultavasti olemassa myös piste, jossa tuo kilpailu muuttuu järkevää päätöksentekoa haittaavaksi tai jopa sen estäväksi tekijäksi.

Kalli ja Jokisipilä puhuivat uuden Yhteiskuntatiedon ja paremman politiikan verkoston perustamiskokouksessa. Verkoston tavoitteena on vahvistaa sopimisen kulttuuria sekä yhteiskunnallisen tiedon ja tutkimuksen hyödyntämistä päätöksenteon tukena. Sen Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskus, Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut YKA, asiasta tiedottanut Työeläkevakuuttajat Tela sekä Palvelualojen työnantajat Palta.

Kaikki kansanedustajat voivat liittyä verkoston jäseniksi.

 

 

 

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)