Verkkouutiset

Ex-pääministeri luonnehtii Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä merkittäväksi takaiskuksi Venäjälle. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / JOHN THYS

Carl Bildt Ruotsin Nato-jäsenyydestä: Tämä on Venäjälle strateginen takaisku

Ruotsin ex-pääministeri uskoo Euroopan jatkavan Ukrainan tukemista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri Carl Bildt kuvailee Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä ”merkittäväksi strategiseksi takaiskuksi” Venäjälle. Nikkei Asia-lehden haastattelema Bildt uskoo Nato-jäsenyyden vahvistavan Pohjois-Euroopan turvallisuutta ja helpottavan Baltian maiden puolustamista. Venäjän reaktiosta pitkän linjan ulkopoliitikko ei ole huolissaan, sillä yli kaksi vuotta kestänyt hyökkäyssota Ukrainassa on heikentänyt maata.

– Heidän armeijansa on kärsinyt suuria tappioita ja menetyksiä. Joten Venäjä tulee olemaan merkittävästi heikompi sotilaallisesti vielä jonkin aikaa, Bildt sanoo.

Unkari ratifioi viimeisenä Nato-maana Ruotsin jäsenhakemuksen aikaisemmin tällä viikolla. Carl Bildt toimi Ruotsin pääministerinä 1991-1994 ja ulkoministerinä 2006-2014. Hänellä on yhä lukuisia kansainvälisiä tehtäviä.

Vaikka spekulaatiot Ukraina-tuen tulevaisuudesta ovat käyneet vilkkaina viime aikoina, on Bildtin vakuuttunut Euroopan halusta jatkaa Ukrainan puolustustaistelun tukemista. Bildt kertoo vierailleensa Ukrainassa helmikuun lopussa, ja ukrainalaiset päättäjät ja sotilaat olivat vannoneet jatkavansa taistelemista. Ukrainan länsi-integraation tukijana tunnettu Bildt arvioi haastattelussa Ukrainan liittyä EU:n jäseneksi viiden vuoden sisällä, ja myös Nato-jäsenyyden olevan pikemminkin ajan kysymys.

Bildt kommentoi myös Ranskan presidentti Emmanuel Macronin väläyttämää mahdollisuutta lähettää Ukrainaan länsimaiden joukkoja. Bildtin mukaan asia ei ole ajankohtainen.

– En tiedä mitä siinä tapahtui. Uskon, että kyseessä oli perusteellinen väärinkäsitys tai sekaannus, sillä tämä asia ei ole koskaan ollut agendalla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)