Verkkouutiset

Carl Bildt: Koronapandemia olisi ollut vältettävissä

Ruotsin ex-pääministeri vaatii kansainvälistä raportointijärjestelmää uuden kriisin estämiseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kiinan kommunistihallinto on tehnyt Carl Bildtin mukaan koronaepidemian alkuvaiheessa dramaattisia virheitä, jotka olisi pitänyt ehdottomasti kyetä välttämään.

Hän viittaa kansainvälisen tutkijaryhmän äskettäin julkistamaan raporttiin, jonka mukaan covid-19-tartuntojen leviämistä olisi voitu ratkaisevasti hillitä, jos Kiinan viranomaiset olisivat myöntäneet uhan olemassaolon ja ryhtyneet sen edellyttämiin toimiin kolme viikkoa aikaisemmin kuin mitä tosiasiassa tapahtui.

– Kriittisessä vaiheessa tapahtuneiden paikallisten laiminlyöntien, välinpitämättömyyden ja sensuurin vuoksi koko maailma joutuu nyt maksamaan valtavaa hintaa, Ruotsin entinen pitkäaikainen pää- ja ulkoministeri kirjoittaa Project Syndicate -verkkolehdessä.

Hän muistuttaa, että kun Etelä-Kiinassa puhkesi vuonna 2002 niin ikään koronaviruksen aiheuttama SARS-epidemia, Kiinan viranomaiset peittelivät sitä yli kuukauden, kunnes lopulta tunnustivat tilanteen vakavuuden.

– Covid-19-epidemian puhkeamisen alkuvaiheessa Wuhanin poliisi samaan tapaan vaiensi terveydenhuollon ammattilaiset, jotka pyrkivät soittamaan hälytyskelloja, ja julkiset massatapahtumat olivat sallittuja vielä pitkään sen jälkeen, kun epidemian vaarallisuus oli jo käynyt ilmeiseksi, hän toteaa.

Nokittelu on hengenvaarallista

Pandemioiden tehokas torjunta vaatii Bildtin mukaan aina mahdollisimman saumatonta kansainvälistä yhteistyötä, eikä valtioiden väliseen diplomaattiseen nokitteluun olisi missään nimessä varaa.

– Meneillään olevassa kriisissä Kiina on nähnyt asianmukaiseksi sulkea Taiwanin ulos epidemian torjumista käsittelevistä kansainvälisistä keskusteluista vielä senkin jälkeen, kun Covid-19:n kehittyminen pandemiaksi oli jo selvää. Samaan tapaan Yhdysvallat on edelleen moukaroinut Irania pakotteilla ja vaikeuttanut siten maan toimia epidemian hallitsemiseksi rajojensa sisällä, Bildt sanoo.

Kiinan ja USA:n toimintaa on hänen mielestään mahdotonta hyväksyä sen enempää humanitaarisesta kuin makrotaloudellisestakaan näkökulmasta.

– Mitä tapahtuisi, jos seuraava erittäin tarttuva uusi virus ilmaantuisikin Taiwanissa tai Iranissa? Jos välittömien vastatoimien tiellä on vielä silloinkin tarpeettomia esteitä, ollaan jälleen siinä tilanteessa, jossa nyt olemme, hän toteaa.

Kohti universaalia raportointivelvoitetta

Vastuu uusia tartuntatauteja koskevasta raportoinnista on Bildtin mukaan nykyisin WHO:n kaltaisilla kansainvälisillä viranomaisilla, joiden toiminta käytännössä nojaa kansallisiin hallituksiin. Hän ehdottaa järjestelmää uudistettavaksi niin, että raportointivelvoite koskisi jatkossa terveydenhuoltoa ja sen henkilöstöä kaikilla tasoilla hallituksista aina yksittäisiin henkilöihin.

– Universaalin raportointivelvoitteen käyttöönotto ei vain lyhentäisi monenkeskisten vastatoimien käynnistämiseen kuluvaa aikaa, vaan myös vaikeuttaisi kansallisten viranomaisten pyrkimyksiä tukahduttaa epämieluisaksi kokemaansa informaatiota, hän huomauttaa.

Koronaviruspandemia on saanut lukuisat kommentaattorit arvioimaan, että globalisaation aikakausi on ohi. Vaikka niin olisikin, väestönkasvu ja kaupungistuminen jatkuvat Bildtin mukaan edelleen, eivätkä virukset tunnusta jatkossakaan kansallisia rajoja.

– Maailman on nyt aika yhdistää voimansa ja sopia uudesta, aiempaa tehokkaammasta ennakkovaroitus- ja vastatoimijärjestelmästä. Tämä pandemia olisi ollut vältettävissä. Olisi anteeksiantamatonta, jos emme tekisi kaikkea voitavaamme seuraavan ehkäisemiseksi, Bildt toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)