Verkkouutiset

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

”Budjetti on velkaa velan päälle”

Riikka Purran mukaan hallituksen budjetista tulee mieleen sanonta, jonka mukaan kameli on komitean suunnittelema hevonen.

– Olette tehneet perustellut esitykset Suomen turvallisuuden ja huoltovarmuuden parantamiseksi, mutta olette tehneet sen muuttamatta mitään muuta. Budjetti on velkaa velan päälle, sanoi perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra puolueensa ryhmäpuheenvuorossa vuoden 2023 talousarviokeskustelussa eduskunnassa.

Hän totesi, että kaikki velka ei johdu koronasta ja sodasta.

– Olette lisänneet koronaan tai sotaan liittymättömiä menoja tällä vaalikaudella, omilla päätöksillänne, yli kymmenen miljardia euroa. Seuraava hallitus saa perintönänne kahden miljardin euron vuotuiset lisämenot. Samaan aikaan kun kriisiuutiset terveydenhuollosta, kouluista, vanhustenhoidosta jatkuvat.

Purran mukaan budjettikirjassa ei ole edes mukana kaikki hallituksen saavutukset.

– Kun koronakriisi leimahti, lahjoititte yli miljardi euroa muiden maiden työttömyyskorvauksiin. Koronassa jaoitte satatonnisia yrityksille kevytkenkäisesti. Lahjoititte yli neljä miljardia euroa elpymispakettivedätykseen, sitoen meidät eurooppalaiseen velkakurimukseen. Teitte sote-uudistuksen, joka lisää menoja. Tuli lisää hallintoa, lisää johtajia, lisää strategiapapereita kaukana arjen todellisuudesta, jossa terveydenhuollon vaaratilanteet seuraavat toinen toisiaan ja hoitajat poistuvat alalta.

– Fortumissa hävitään eri arvioista riippuen kymmenen, jopa viisitoista miljardia euroa, josta yli puolet on kansalaistemme yhteistä omaisuutta, Purra jatkoi.

Hänen mukaansa tärkeysjärjestys ja tehokkuus ovat täysin hukassa.

Purra totesi, että kotitalouksien sähkötuet ovat huonosti kohdennettuja.

– Osa niistä maksetaan vasta myöhemmin, jolloin niistä ei ole apua tässä ja nyt, kun laskuja pitäisi maksaa. En tiedä, itkeäkö vaiko nauraa, kun luin uutisista, että Kela joutuu palkkaamaan satoja uusia työntekijöitä värkkäämään sähkötukienne kanssa. Selviätteköhän tästäkään pulmasta ilman työperäistä maahanmuuttoa EU:n ulkopuolelta?

– Jos laittaisitte virkakoneiston hoitamaan huoltovarmuuden ja kohtuuhintaisen energian tapaisia kysymyksiä, asiat olisivat paremmin. Yhdessäkin ministeriössä on energiaosastolla kai 50 virkamiestä. Kuunnelkaa energiapolitiikan ja luonnontieteiden asiantuntijoita, älkää vain ilmastoasiantuntijoiksi kääntyneitä vanhoja kommunisteja, Purra sanoi.

Hänen mukaansa, mikäli jo viime syksynä nähtyihin päästökaupan hinnannousuihin ja energiakriisin merkkeihin olisi herätty, ”ette nyt talven tullen hermostuisi oppositiolle ministeriaitiosta, kun me kysymme, mitä aiotte tehdä ja miksi se kestää niin kauan”.

Purran mukaan perussuomalaiset toivoo, että kaikki puolueet jakaisivat saman tilannekuvan – sen, minkä valtiovarainministeriön budjettipäällikkökin kertoi – ja sitten yhdessä sitoutuisimme siihen, että julkinen talous pannaan kuntoon kahden seuraavan vaalikauden aikana.

– Se on mahdollista, mikäli tahtoa löytyy. Mutta asiat pitää oikeasti panna tärkeysjärjestykseen.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS