Verkkouutiset

Kiina pyrkii sensuroimaan Tiananmenin aukion verilöylyn muistoa. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / HECTOR RETAMAL

Britannian Kiinan suurlähetystö julkaisi salatun lehtijutun – sensuuri iski 20 minuutissa

Kiinan sensuuri on niin ankaraa, että jopa puolueen omaa lehteä sensuroidaan.

Ison-Britannian Kiinan suurlähetystö on kertonut Twitterissä julkaisseensa Kiinan tärkeimmässä sosiaalisessa mediassa Weibossa kuvan 4. kesäkuuta 1989 päivätystä Kansan päivälehden etusivusta. Kuva joutui pian kuitenkin Kiinan nettisensorien hampaisiin.

Kansan päivälehti on Kiinan kommunistisen puolueen virallinen lehti. 4. kesäkuuta 1989 Kiinan kansanarmeija taas kukisti verisesti Pekingin Tiananmenin aukiolle kokoontuneet mielenosoittajat, jotka vaativat demokratiaa sekä poliittisia ja taloudellisia vapauksia. Verilöylyssä kuoli satoja ihmisiä.

Suurlähetystön mukaan vanhan etusivun julkaisulla pyritään muistamaan verilöylyn uhreja.

– Vaikka Kiina on kieltänyt julkisen keskustelun tuon päivän kauheuksista, jaoimme [etusivun] Kiinan sosiaalisissa medioissa näyttääksemme, miten [Kiinan kommunisti]puolue aikanaan raportoi tapahtumista, suurlähetystön viestissä kerrotaan.

Lehden etusivulla näkyy pääkirjoitus, jonka otsikko on ”Tukekaamme päättäväisesti puolueen päätöstä tukahduttaa vastavallankumouksellinen kapina”. Alempana on kuitenkin näkyvissä pienempi uutisartikkeli, jonka otsikko on ”Tämä yö Pekingissä”. Jutussa kerrottiin, kuinka Pekingin sairaalat täyttyivät verilöylyn uhreista.

– Tämän on myöhemmin tulkittu olleen toimittajien yritys saada ihmiset kiinnittämään huomiota verilöylyyn, viestissä todetaan.

Kiinan valtionjohto myöhemmin tuomitsi Kansan päivälehden toimittajien toiminnan. Päätoimittaja joutui eroamaan ja toiselle toimittajalle langetettiin neljän vuoden vankeustuomio.

Noin 20 minuutissa kuva Kansan päivälehden etusivusta oli kuitenkin sensuroitu kaikista Kiinan sosiaalisista medioista. Suurlähetystön viestissä ihmetelläänkin, miksi Kiina haluaa sensuroida kommunistipuolueen virallista lehteä.

– 20 minuutin sisällä sensorit poistivat viestimme Weibosta, sensuroiden ne uutiset, jotka puolueen arvovaltaisin uutiskanava niistä verilöylyn aikaan raportoi, viestissä päivitellään.

Lopuksi suurlähetystön viestissä muistutetaan, että jopa puolueen oman lehden sensurointi on osoitus siitä, että puolue rajoittaa kiinalaisten perusoikeuksia.

– Ennen ja tänään, kiinalaisten yhdistymisvapautta, kokoontumisvapautta ja ilmaisuvapautta, jotka on taattu myös Kiinan perustuslaissa, tukahdutetaan, viestissä linjataan.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)