Verkkouutiset

Brexitin kannattajille voitto brittiparlamentissa: kova EU-ero askeleen todennäköisempi

Britannian parlamentti äänesti taas siitä, kenelle kuuluu päätösvalta Brexit-neuvotteluissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Britannian parlamentti päätti keskiviikkona, että maan hallitus saa neuvotella Brexit-sopimuksen yksin loppuun ilman parlamentin väliintuloa. Asia ratkaistiin äänestyksessä, joka oli voitto Brexitin eli EU-eron kannattajille äänin 319 – 303.

Vaihtoehtona oli ehdotus, jonka mukaan brittiparlamentti saisi ”merkittävällä” tavalla ottaa kantaa neuvotteluihin siinä tapauksessa, että Britannian neuvottelut EU:n kanssa ajautuvat umpikujaan. Umpikujasta seuraisi, että Britannia irtoaa EU:sta vailla tietoa siitä, miten niiden suhteet tulevaisuudessa järjestetään. Nyt käydyn äänestyksen jälkeen parlamentti ei voi puuttua asiaan, vaan se on yksin brittihallituksen käsissä.

Brexitin kannattajat halusivat, että hallitus saa yksin neuvotella EU:n kanssa ilman parlamentin väliintuloa. He ovat perustelleet vaatimustaan sillä, että parlamentin liian suuri rooli heikentäisi hallituksen asemaa Brexit-neuvotteluissa EU:n kanssa. Pahimmassa tapauksessa parlamentti voisi jopa estää Brexitin toteutumisen.

Brexitin vastustajat puolestaan halusivat parlamentille vahvan roolin. Heidän mielestään parlamentti takaa ”pehmeän” Brexitin, mikä tarkoittaa, että Britannian suhde EU:hun pysyy läheisenä maan EU-eron jälkeenkin.

Britannian parlamentti äänesti samasta asiasta jo viime viikolla, jolloin se totesi, ettei se tarvitse merkittävää päätösvaltaa. Parlamentin ylähuone kuitenkin halusi, että asia päätösvaltaa uudelleen, minkä vuoksi uusi äänestys järejstettiin.

Britannia ja EU ovat maaliskuusta 2017 lähtien neuvotelleet Brexitin ehdoista, mutta neuvottelut ovat edenneet hitaasti. EU odottaa, että Britannia kertoo ensi viikon huippukokouksessa, mitä se neuvotteluissa tavoittelee. Britannian erosopimuksen tulisi olla valmis lokakuun huippukokouksessa, jotta se ehditään hyväksyä EU:n ja Britannian parlamenteissa.

Avoinna on edelleen useita kysymyksiä: Miten taataan, että Irlannin ja Pohjois-Irlannin raja säilyy avoimena Brexitin jälkeenkin? Jääkö Britannia EU:n tulliliittoon vai ei? Millä ehdoilla Britannian finanssisektori saa jatkossa toimia EU:n alueella? Jääkö Britannia osaksi EU:n sisämarkkinoita? Saavatko EU-kansalaiset asua Britanniassa vanhoin ehdoin, kuten alustavasti on sovittu?

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)