Verkkouutiset

Pääministeri Boris Johnson ja presidentti Sauli Niinistö tiedotustilaisuudessa. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Boris Johnson: Hyökkäyksen sattuessa tulemme toistemme avuksi

Ystävyys arvioidaan, kun on huono sää, totesi Sauli Niinistö.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Boris Johnson allekirjoittivat keskiviikkona solidaarisuusjulistuksen.

– Olen oppinut, että ystävyys arvioidaan, kun on paha ilma. Seisomme rinnakkain ja tuemme toisiamme missä tahansa tilanteessa, hyvässä ja huonossa säässä. Seisomme yhdessä kaikissa olosuhteissa,  Niinistö totesi tiedotustilaisuudessa Presidentinlinnassa.

– Tämä (julkilausuman allekirjoittaminen) vahvistaa Suomen ja koko Euroopan turvallisuutta. Mahdollinen liittymisemme Natoon ei ole ketään vastaan. Turvallisuutemme vahvistaminen ei ole keneltäkään pois, Niinistö jatkoi.

– Venäjän hyökkäys Ukrainaan on muuttanut meidän tulevaisuuttamme. Hyökkäys Ukrainaan on avannut uuden luvun, Boris Johnson puolestaan totesi.

Hän sanoi tämän olevan ”keskeinen hetki maidemme historiassa”. Johnsonin mukaan Suomen ja Britannian yhteistyö on vahvistunut hyökkäyksen vuoksi.

– Ukrainan sota on tuonut Britannian ja Suomen yhä lähemmäs toisiaan.

Johnson vakuutti, että jos Suomeen hyökätään, Britannian asevoimat tulevat avuksi.

– Julistuksesta käy selvästi ilmi, että katastrofin tai hyökkäyksen kohdalla, oli kyseessä kumpi tahansa, tulemme toistemme avuksi. Tähän kuuluu sotilaallinen apu. Avun luonne riippuu tietenkin siitä, mitä toinen osapuoli pyytää. Julistuksen tarkoitus on olla myös perusta tiivistyvälle yhteistyölle puolustuksessa ja muilla tavoilla, hän sanoi.

Johnsonin mukaan julkilausuma on ”pysyvä vaakutus kahden kansakunnan välillä”. Britannian pääministeri totesi, että julistus, ”varmistaa sen, että kaksi kansakuntaamme voivat tiivistää kumppanuuttaan ja viedä sen ennennäkemättömään korkeuteen”.

– Asevoimiemme harjoittelevat ja operoivat yhdessä pohjoisessa ja Baltiassa yhdistäen puolustus- ja turvallisuuskykymme sekä virallistaa lupauksen, että tulemme aina auttamaan toisiamme, hän sanoi.

Niinistö huomautti hänelle esitettyyn kysymykseen, ettei tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun keskustelemme Natosta.

– Venäjä on tehnyt selväksi, että he vastaavat tähän omilla toimillaan. Venäjä kuitenkin ilmoitti viime vuoden lopulla, etteivät Ruotsi ja Suomi voi liittyä Natoon. Me olemme olleet Ruotsin kanssa liittoutumattomia omasta tahdostamme, mutta kun Venäjä teki tuon ilmoituksen, sen mukaan Suomella ja Ruotsilla ei ole omaa valintaa. Tämä siis muuttui. Venäjän hyökkäys Ukrainaan muutti myös kuvaa. He ovat hyökänneet naapurimaahansa. Eli miten Venäjä näkee Suomen mahdollisen liittymisen, minun vastaukseni on, että te aiheutitte tämän. Katsokaa peiliin, tasavallan presidentti sanoi.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS