Verkkouutiset

Bioenergian tuottajat ja MTK pettyneitä EU-parlamentin valiokunnan päästöesitykseen

Bioenergia ry:n mielestä on haitallista Suomen taloudelle, jos päästöjä laskettaessa metsien käyttöä verrataan vuosiin 2000‒2012, kuten EU-parlamentin valiokunta esittää.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta hyväksyi tiistaina esityksen, jonka mukaan kasvihuonekaasujen päästöjä laskettaessa metsien käyttöä verrattaisiin vuosiin 2000‒2012.

Bioenergia-alan tuottajien yhdistys pitää esitystä valitettavana ja haitallisena Suomen taloudelle. Yhdistyksen mukaan metsien käyttö ei ollut noina vuosina nykytasolla, ja hiilinielu oli huomattavasti korkeampi kuin hallituksen energia- ja ilmastostrategiassa arvioitiin vuosille 2015–2030.

Ympäristövaliokunta hyväksyi raportööri Norbert Linsin (EPP) ehdotuksen päättäessään kannastaan komission esitykseen maankäyttösektorin kasvihuonekaasupäästöjen laskennasta.

Mallissa hiilinielusta voi syntyä Suomelle laskennallinen päästö vuosina 2021‒2030. Bioenergia ry:n mukaan päätös koskettaa kaikkea puunkäyttöä Suomessa, ja siten myös bioenergiasektoria.

‒ Valiokunnassa hyväksytty malli työntää vastuuta EU:n ilmastotavoitteiden nostamisesta metsäisille ja metsätaloutta harjoittaville maille ja niillekin epätasa-arvoisesti. Metsien käyttötaso on historiallisesti ollut vaihteleva eri jäsenmaissa ja valiokunnan hyväksymä malli lukitsee historiallisen tilanteen sattumanvaraisesti, toteaa Bioenergia ry:n toimitusjohtaja Harri Laurikka.

Myös Maa- ja Metsätaloustuottajien Keskusjärjestö MTK kertoo olevansa erittäin pettynyt ympäristövaliokunnan valitsemaan linjaan. Linja ei MTK:n mielestä tunnista kestävän metsätalouden kehitysdynamiikkaa ja on ristiriidassa useiden jäsenvaltioiden harjoittamien omien jo valittujen metsä- ja energiapolitiikkojen kanssa.  

Lisäksi ympäristövaliokunta poikkesi MTK:n mukaan merkittävästi parlamentin maatalous-, teollisuus- ja energiavaliokuntien näkemyksistä siihen, miten metsät ja maankäyttö tulisi huomioida säädöksissä. 

Asian käsittely menee seuraavaksi Euroopan parlamentin täysistuntoon ensi syksyn alkupuolella.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)