Verkkouutiset

Venäjän tykistöpommituksessa tuhoutunut ostoskeskus Hersonissa. / LEHTIKUVA / AFP / GENYA SAVILOV

”Autamme Ukrainaa, kunnes valloittajan roistolaumat on päihitetty”

Kansanedustajan mukaan pimeys ja tuho kohtaavat myös Eurooppaa, jos Venäjää ei torjuta Ukrainassa.

Eduskunnan täysistunnossa käsiteltiin maanantaina valtioneuvoston selontekoa, joka koskee Suomen osallistumista Ukrainaa tukevaan Euroopan unionin sotilaalliseen EUMAM Ukraine -avustusoperaatioon.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jukka Kopra muistutti Venäjän käynnistäneen sotansa Ukrainassa jo yli kahdeksan vuotta sitten.

Hänen mukaansa viime vuoden helmikuussa alkanut uusi hyökkäys ihmisoikeusrikoksineen on jatkoa Venäjän määrätietoiselle imperialistiselle valloituspolitiikalle.

– Ukrainalla on kansainvälisen lain mukaan täysi oikeus kaikkeen materiaaliseen ja muuhun tukeen sekä huomioon, Jukka Kopra totesi kokoomuksen puheenvuorossa.

Suomi osallistuu EU:n sotilaalliseen avustusoperaatioon enintään 50 sotilaalla. Kansanedustajan mukaan kyse on Suomen kannalta merkittävästä tuesta, jolla annetaan apua ja osoitetaan solidaarisuutta Ukrainalle.

– Samalla operaatio on osoitus EU:n yhtenäisyydestä ja toimintakyvystä. Kokoomuksen eduskuntaryhmä puoltaa Suomen osallistumista operaatioon, Kopra sanoi.

Kopra sanoi energian kallistumisen ja muiden vaikeuksien olevan pientä Venäjän Ukrainaan tuoman pimeyden ja tuhon rinnalla.

– Jos Venäjää ei torjuta, sama pimeys ja tuho tulee kohtaamaan muuta Eurooppaa. Ukrainalaiset taistelevat koko Euroopan puolesta, ja siksi Ukrainan asia on meidän. Mikään ei viittaa sodan pikaiseen päättymiseen ja Venäjän kukistumiseen. Päinvastoin.

– Venäjällä riittää kansalaisia surutta rintamalla tapettavaksi ja Uralin luolista eivät ammukset heti lopu. Tämä on syytä Euroopassa ymmärtää ja ryhtyä nykyistä mittavampiin toimiin, Jukka Kopra totesi.

Hän arvioi edessä olevan pitkäkestoinen kulutussota, jonka voittajan voi ratkaista teollisuustuotanto ja logistiikka.

– Siksi koko Euroopan ja Suomen on järjestelmällisesti ja määrätietoisesti löydettävä keinot ja alettava nostaa puolustustarviketuotannon kapasiteettia, jotta Ukrainassa kuluvat määrät sekä omien varastojen vajeet saadaan katettua.

Jukka Kopra kehotti huomioimaan Suomen ja Venäjän välisen yli 1 300 kilometriä pitkän rajan. Kotimaan puolustus on pidettävä kunnossa Ukrainalle annettavan tuen ohella, joten apu voi olla myös koulutusta tai huoltoa.

– Ukrainan on voitettava, tai koko länsimainen demokraattinen järjestys vaarantuu vakavasti. Autamme Ukrainaa, kunnes valloittajan roistolaumat on päihitetty ja Euroopassa vallitsee jälleen rauha, Jukka Kopra totesi.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS