Verkkouutiset

Kokoomuksen kansanedustaja Atte Kaleva eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 15. syyskuuta 2022., LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Atte Kaleva: Suomen punainen eliitti ylimielistä baltteja kohtaan

Kansanedustajan mielestä Suomessa ei vieläkään pystytä tunnistamaan lähihistorian virheitä.

Kokoomuksen kansanedustaja Atte Kalevan mukaan Suomessa ”punainen” eliitti on perinteisesti suhtautunut baltialaisiin, puolalaisiin ja muihin itäeurooppalaisina pidettyihin kansakuntiin hyvin ylimielisesti ja alentuvasti.

– Samaa asennetta esiintyi myös tässä Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa, jossa annetaan ymmärtää etteivät Venäjän vastaisen rajansa kiinni pistäneet Viro, Latvia, Liettua ja Puola olisi oikeusvaltioita. Toisin kuin vastuullinen ja lakeja noudattava Suomi, Atte Kaleva kirjoittaa Twitterissä.

Helsingin Sanomissa 17. syyskuuta julkaistussa pääkirjoituksessa puolustellaan Suomen linjaa olla kieltämättä kategorisesti venäläisten turistiviisumeja. Pääkirjoituksen mukaan kyse ei ole venäläisten vaan oikeusjärjestelmän suojelua.

– Tällainen ylimielinen ja alentuva asenne aiheuttaa myötähäpeää, sillä asia on täysin päinvastoin. Post-sovjeettisesta traumasta kärsii lähinnä Suomen entinen punaeliitti. Muut itäeurooppalaiset maat ovat jo toteuttaneet lähihistoriansa virheiden perkaamisen, ns. lustraation. Suomi ei, Kaleva toteaa.

– Toivon kovasti, että Nato-jäsenyyden raikas länsituuli jo pian puhaltaa tämän tunkkaisen ja ummehtuneen suomettuneisuuden löyhkän pois nurkistamme.

Myös SDP:n kansanedustaja Matias Mäkysen lausunnot turistiviisumeista ovat herättäneet pahennusta. Hän totesi tällä viikolla Ylen A-studiossa, että Suomi ei ole Baltian maiden ja Puolan tapaan lähtenyt kieltämään venäläisten turistiviisumeita, koska Suomessa toimitaan oikeusvaltion tavoin. Sosiaalisessa mediassa lausunto tulkittiin niin, ettei Mäkynen pidä Baltian maita ja Puolaa oikeusvaltioina. Mäkynen tarkensi myöhemmin lausuntoaan täsmentämällä, että hän tarkoitti ”ei-oikeusvaltiolla” pelkästään Venäjää.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS