Verkkouutiset

Asuinkerrostaloja Kivistössä Vantaalla 17. tammikuuta. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Asuntokauppa jatkui helmikuussa varovaisena – sekä myyjät että ostajat odottavat käännettä

Myyjät keskittyvät välittäjän mukaan nyt korostuneesti asuntonsa myyntihintaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

OP Kodin kiinteistönvälittäjät tekivät helmikuussa 569 asuntojen ja kiinteistöjen kauppaa, mikä on 5 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden helmikuussa. Käytettyjen asuntojen kauppoja välitettiin saman verran kuin vuosi sitten, mutta kauppojen kokonaismäärä jäi miinukselle muun muassa erittäin vähäisenä pysytelleen uudisasuntokaupan vuoksi.

– Odotukset alkuvuoden varovaisuudesta ovat toteutuneet, ja markkinoilla vallitsee edelleen epävarmuus. Käytettyjä asuntoja olemme myyneet viime vuoden tahtiin, mutta uusien asuntojen kauppa on vielä viime vuottakin hiljaisempaa. Markkinoilla on pitkään odotettu asuntolainan korkojen kääntymistä laskuun, mutta moni ostajakandidaatti odottaa sen näkymistä käytännössä, OP Kodin johtaja Lasse Palovaara sanoo tiedotteessa.

OP Kodin välittäjille tulleiden myyntitoimeksiantojen määrä on niin ikään viime vuoden tasolla, joten merkkejä markkinoiden vilkastumisesta vielä lähiaikoina ei näy. Osasyy kauppojen vähyyteen on ostajia kiinnostavien asuntojen tarjonnan puute.

– Jotta kauppa lähtisi käyntiin, pitäisi myyjien uskaltautua markkinoille. Monella ostajalla olisi rahoitusneuvottelutkin käytynä, mutta haluttuja, remonttivapaita ja kohtuuhintaisia asuntoja ei tule riittävästi myyntiin. Tilanne vaikuttaa edelleen melkoisen pysähtyneeltä, ja niin myyjät kuin ostajatkin ikään kuin odottavat käännettä asuntomarkkinoilla. Iso kysymys on nyt se, mikä tuon käänteen sysää liikkeelle, Palovaara sanoo.

– Asuntojen myyjät tuntuvat tällä hetkellä keskittyvän korostuneesti oman asunnon myyntihintaan. Monelle myyntiä harkitsevalle voi ymmärrettävästi tuntua vaikealta myydä nykyistä kotia alle sen ostohinnan. Voi kuitenkin olla, että haaveissa olevan uuden kodin hinta on laskenut vielä enemmän, jolloin kodin vaihtaminen onnistuisikin aiempaa edullisemmin. Tässä kannattaa muistaa myös se, että varainsiirtoveroa pitää nyt maksaa aiempaa vähemmän, Palovaara sanoo.

Myöskään kahden asunnon loukkua ei kannata säikähtää, kun väliaikainen vuokralle muuttaminen voi onnistua nyt hyvin.

– Monessa kaupungissa on vuokra-asuntoja hyvin tarjolla. Jos haluaa varmistaa, että nykyinen asunto on myyty ennen seuraavan ostamista, voi siirtymävaiheen ajaksi nyt löytää erittäin hyvän vuokra-asunnon, Palovaara sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)