Verkkouutiset

Vuokra-asuntoja rakenteilla Tuusulassa vuonna 2020. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Asuntojen tarjonta romahtaa 1940-luvun tasolle – nousevat hinnat kurittavat näitä ryhmiä

Rakennusalalta katoaa suhdanne-ennusteen mukaan jopa 30 000 työpaikkaa.

Tänä vuonna aloitetaan vain noin 16 000 uuden asunnon rakentaminen, eli alle puolet viime vuoden määrästä, joka oli 37 000, kertoo Rakennusteollisuus RT:n tänään julkaistu suhdanne-ennuste.

Vapaarahoitteisten kerrostaloasuntojen aloitukset jäävät peräti 80 prosenttia viime vuodesta. Tilanteeseen ei näy nopeaa helpotusta, vaan ensi vuonna aloitukset pysyvät lähes yhtä matalalla.

Asuntotuotannon romahduksen vuoksi valmistuvien asuntojen määrä uhkaa vajota parina seuraavana vuotena 1940-luvun tasolle. Koko rakentaminen supistuu tänä vuonna 10 prosenttia.

Viime vuonna aloitettujen kohteiden jäljiltä uusia asuntoja on vielä tarjolla runsaasti, mutta tarjonta puolittuu ensi vuonna.

– Asuntojen tarjonnan pudotus on myrkkyä työmarkkinoille. Niukkuus nostaa asumisen hintaa sekä heikentää ihmisten muuttomahdollisuuksia ja työvoiman liikkuvuutta. Hintojen nousu iskee eniten velkaisimpiin kotitalouksiin eli lapsiperheisiin sekä ensiasunnon ostajiin, Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Jouni Vihmo sanoo tiedotteessa.

Vihmo kertoi Verkkouutisille lauantaina rakennusalan tilanteesta, jota hän kutsuu katastrofaaliseksi. Talonrakentamisen lupakehitys viittaa finanssikriisiäkin kovempaan pudotukseen – Vihmon mukaan seuraava vertailukohde on 1990-luvun lama.

Asuntotuotannon toipuminen edellyttää Vihmon mukaan korkonäkymän vakiintumista, vanhojen asuntojen kaupan toipumista ja uudisasuntojen varannon sulamista.

Asuntojen kuluttajakauppa voi alkaa vähitellen piristyä ensi vuoden alussa, koska tarve ei ole hävinnyt ja kuluttajakysynnän perusajurit ovat kunnossa.

Kaupungistuminen on jatkunut ennusteita voimakkaampana. Esimerkiksi Helsingin väkiluku kasvoi tammi-elokuussa peräti 8000 hengellä. Lisäksi käytettävissä olevat tulot kasvavat reippaasti.

Sijoittajakysynnän merkittävälle toipumiselle ei toistaiseksi ole taloudellisia edellytyksiä. Viime vuosina jopa 60–70 prosenttia tuotannosta on ollut sijoittajalähtöistä.

Myös omakotitalojen aloitusmäärä on putoamassa puoleen. Tänä vuonna uusia asuntoja aloitetaan kuutioilla mitattuna alle 30 miljoonaa kuutiometriä, kun keskimääräinen taso on ollut 40 miljoonan tuntumassa.

Asuntorakentamisen volyymi vähenee voimakkaasti vielä ensi vuonna ja Rakennusteollisuus ennakoi koko rakentamisen jäävän kaksi prosenttia miinukselle.

Työpaikkojen määrä supistuu rajusti

Rakentaminen on kannatellut talouskasvua lähes kymmenen vuotta, mutta nyt asuntorakentamisen alho näivettää koko talouden ja työllisyyden kehitystä.

Rakentamisen työllisyys laskee suhdanne-ennusteen mukaan 160 000:een, eli siitä on pian sulanut pois koko nousukauden kasvu, 20 000–30 000 työpaikkaa. Projektiluonteisuuden vuoksi rakentamisen työttömyys nousee kriiseissä muuta taloutta herkemmin.

Rakentamisen vähentymisellä on negatiivisia vaikutuksia koko rakentamisen arvoketjuun, joka välittömästi työllistää 380 000 henkilöä. Rakentamisen supistuminen vähentää myös muiden toimialojen kuten esimerkiksi kaupan, logistiikan ja palvelualojen työllisyyttä.

– Asuntomarkkinoilta ja rakentamisesta lähteneet talouden ongelmat ovat yleensä osoittautuneet vaikutuksiltaan laaja-alaisiksi ja pitkäkestoisiksi. Siksi negatiivinen kierre olisi tärkeä saada katkaistua mahdollisimman nopeasti, sanoo tiedotteessa Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell.

”Vuokra-asuntojen tarve ei ole kadonnut”

Randell kuvaa hallituksen budjettiriihessä päättämiä täsmätoimia asuntorakentamisen vauhdittamiseksi oikeansuuntaisiksi, mutta vaikutuksiltaan epävarmoiksi. Niiden vaikuttavuus on pitkälti kiinni siitä, kuinka nopeasti ne saadaan nyt konkretisoitua ja otettua käyttöön.

– Asuntosäästämisen ASP-korkotukilainan enimmäismäärän korottaminen osuu oikeaan saumaan, sillä laskeneiden asuntohintojen vuoksi ajankohta on nyt otollinen ensiasunnon ostoon. Tosin se hyödyttää välittömästi vain niitä ASP-säästäjiä, joilla lainansaannin ehdot, kuten kahden vuoden vähimmäissäästämisaika jo täyttyvät, Randell toteaa.

Valtion tukema asuntotuotanto voi onnistuneella Aran prosessien nopeuttamisella ja ehtoja joustavoittamalla nousta ensi vuodeksi 8 500 asuntoon, mikä on edelleen alle Aran viime vuosien tavoitteiden ja rahoituksen myöntövaltuuksien tason.

Parempaan voidaan päästä RT:n mukaan vain uudistamalla lyhyen korkotukilainan ehtoja siten, että asuntosijoittajien on tässä poikkeustilanteessa mahdollista saada tuotannon käynnistämisen edellyttämä pankkirahoitus.

– Vuokra-asuntojen tarve tulevina vuosina ei ole poistunut mihinkään, vaan pikemminkin se tulee suhteellisesti kasvamaan, kun Suomen talous saadaan taas käännettyä kasvuun, Randell muistuttaa.

Vahvistaakseen taloutta ja asuntokysyntää hallitus laittaa ensi vuonna liikkeelle reilun puolen miljardin euron edestä liikennehankkeita ja vauhdittaa MAL-sopimuksien kautta suurten kaupunkiseutujen infra- ja asuntorakentamista.

Infrainvestointien kokonaisuutta Randell pitääkin budjettiriihen painavimpana antina. Sen sijaan etujärjestö pettyi siihen, ettei korjausrakentaminen ollut mukana.

– Kotitalouksien ja taloyhtiöiden korjaushankkeiden suhdanneluonteisella tukemisella voitaisiin työllistää rakentajia, paikata rakennusten korjausvajetta ja valmistautua tiukkeneviin energiatehokkuusvaatimuksiin, Randell katsoo.

LUE MYÖS:
Asuntoaloitukset eivät kerro koko totuutta rakennusalan ahdingosta – ”Ollaan niin nopeassa luisussa”
”Nyt eletään sijoittajan krapulaa” – Asuntohintoihin on povattu yllätystä, näin arvioivat asiantuntijat

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)