Verkkouutiset

Kerrostalon rakennustyömaa Espoon Suviniityssä. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Asuntojen rakentaminen sakkaa, näin umpisolmu syntyi

Vuokraturvan mukaan uusien asuntojen taloyhtiölainat kannattaisi kieltää kokonaan lakimuutoksella.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Uusien asuntojen kauppa ja rakentaminen ovat lähes pysähtyneet.

– Koko toimiala on neuvoton ja kriisissä. Tuntuu jopa, ettei ratkaisua tilanteeseen ole olemassa, koska umpisolmu on niin tiukka. Sen aukaisu vaatii lakimuutoksen, toteaa Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola blogissaan.

– Silti on selvää, että vaikka tilanteelle ei nyt tehtäisi mitään, rakentaminen toki lopulta jossain vaiheessa käynnistyy. Kivuliasta vahinkoa rakennusliikkeet, rakennusmateriaalien kauppa, työllisyys ja Suomen kansantalous kuitenkin sitä ennen kärsisivät.

– On vaikeaa arvioida asuntorakentamisen toimialan uudelleen luomisen onnistumista ja aikataulua, kun työvoiman ja erityisesti osaavien ammattilaisten määrä on ollut pullonkaula tähänkin asti, ja osaajapako tuskin olisi vältettävissä.

Hänen mukaansa uudiskohteiden isot taloyhtiölainat loivat buumin, joka päättyi korkojen nousuun.

– Muuttunut tilanne ajoi koko klusterin krapulaan, jossa tulppana ovat samat taloyhtiölainat, jotka aiemmin markkinaa kuumensivat. Nyt taloyhtiölainoista on tullut jonkinlainen kirosana.

Uudiskohteet eivät mene kaupaksi, kun ostajat pelkäävät korkeiden kulujen lisäksi myös sitä, ettei asunnon myöhempi eteenpäin myyminen tarpeen tullen onnistuisi heiltä itseltäänkään.

Taloyhtiölainat ovat ehdoiltaan kuluttajalainoja huonompia yrityslainoja. Pankki voi tietyissä tilanteissa esimerkiksi muuttaa lainamarginaalia kesken laina-ajan tai tehdä muita toimia, jotka eivät tavallisen asuntolainan kohdalla olisi mahdollisia.

Lisäksi tilanteessa, jossa osalle osakkaista tulee maksuvaikeuksia, muut osakkaat ovat yhdessä vastuussa myös heidän taloyhtiölainaosuuksistaan.

– Vaikka olisi itse oman taloyhtiölainaosuutensa jo maksanut, voi siis joutua naapureiden taloyhtiölainaosuuksien maksumiehiksi. Maksut laiminlyöneiden osakkaiden asuntoja voidaan ottaa määräaikaisesti taloyhtiön haltuun ja laittaa vuokralle, mutta vuokratkin kattavat isojen taloyhtiölainojen kulut tyypillisesti vain osittain, Metsola sanoo.

– Suurten taloyhtiölainojen kustannukset ja riskit ovat kuluttajille todella vaikeita ennakoida ja hahmottaa etukäteen. Siksi uusien asuntojen taloyhtiölainat sopivat huonosti maallikkojen käymään kuluttajakauppaan, jota kovan rahan uudisasuntojen kauppa pääosin on. Viisaampaa olisi palata siihen, että koko asuntolaina haetaan pankista niin, että velallisen maksukyky samalla kontrolloidaan

Hänen mielestään uusien asuntojen taloyhtiölainat kannattaisi juuri tähän hetkeen ajoitetulla lakimuutoksella kieltää kokonaan. Muutoksen myötä asuntorakentaminen saisi uuden alun ja suunnan, kun markkinoille tulisi uudiskohteita, jotka olisivat kokonaan vapaita taloyhtiölainojen mainehaitasta ja muista ongelmista.

– On tärkeää ymmärtää, että rakennusliikkeet ja pankit eivät voi omasta aloitteestaan yhteistuumin muuttaa toimialan vallitsevaa järjestelmää, vaikka asuntorakentaminen on kuinka ajautunut umpisolmuun, koska ankara kartelli- ja kilpailulainsäädäntö estävät edes keskustelemasta sellaisesta. Tarvitaan lainsäätäjää, jotta solmu voi aueta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)