Verkkouutiset

Uusia Helsingin Pasilaan valmistuneita asuntoja viime vuonna. LEHTIKUVA / HANNA MATIKAINEN

Asuntoja myydään huutokaupassa omituisen ”halvalla” – asiantuntijalta tärkeä muistutus

Tässä sysätään kuluttajalle iso vastuu yhtiölainojen muodossa, arvioi ekonomisti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lukuisia uudiskohteita myydään verkossa huutokauppa-alustalla. Myyjinä ovat muun muassa kiinteistönvälitystoimistot sekä rakennusliikkeet itse.

Esimerkiksi Oulusta on myyty hiljattain 70-neliöinen kerrostalokolmio, jossa voittanut huuto ja hyväksytty tarjous oli 15 000 euroa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Espoon Niittykummusta puolestaan kaupataan 31 neliön yksiötä, jonka hinta tällä hetkellä on 8000 euroa. Huutokauppa.com-sivusto kertoo kisan päättyvän kahden päivän päästä.

Vaikka hinta voi vaikuttaa halvalta, tarkempi tarkastelu osoittaa, että Oulun kolmion mukana tulee 195 000 euroa yhtiölainaa. Niittykummun yksiön hintaan lisätään 156 500 euron velkaosuus.

– Sanoisin, että todella hurjaa kuluttajan näkökulmasta, luonnehtii Hypo-pankin asuntorahoitusjohtaja Anna-Maija Kuosmanen Verkkouutisille.

Kuosmasen mukaan ostaja ei välttämättä ymmärrä mihin kaupassa sitoutuu.

– Esimerkiksi tässä Oulun tapauksessa asunnon oikea myyntihinta on 210 000 euroa.

Kohteet myydään sillä ehdolla, että ostaja ottaa yhtiölainan hoitaakseen. Kuosmanen toteaa, että tällaisesta asunnosta kiinnostuneen kannattaa perehtyä huolellisesti kaikkiin dokumentteihin sekä ”osata kysyä oikeat kysymykset ja vaatia niihin myös vastaukset” – jo ennen kuin tekee ensimmäistä huutokauppatarjousta.

Pelkkä asunnon tietojen selvittäminen ei kuitenkaan poista kaikkia riskejä.

– Mistä ostaja tietää yhtiön muiden asuntojen tilanteen. Jos joku osakas ei selviä velastaan, hänen yhtiölainansa kaatuu muiden osakkaiden maksettavaksi, tätä ei myöskään usein tulla ajatelleeksi, Kuosmanen muistuttaa osakkeenomistajien vastuusta.

Pyöreästi kymppitonnin hinnalla huutokauppa-asuntoon voi päästä kiinni ilman itse neuvoteltua lainaa.

– Näillä asuntomarkkinoilla on mahdollisuus saada mielenkiintoisia lainoja ilman stressitestejä ja lainakattoja. Tässä uudisasunnossa velkaosuudeksi tuli 93 prosenttia ja 195 k, kommentoi Oulun kolmion esimerkkiä sarkastisesti Veronmaksajien pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola X-alustalla.

Kuosmanen vahvistaa, että yhtiölainoissa pankki ei välttämättä ole mukana arvioimassa mihin ostajan maksukyky riittää. Hänen vinkkinsä on, että hankinnan järkevyyttä kannattaa tiedustella omalta pankilta, vaikka henkilökohtaista asuntolainaa ei tarvitsisikaan ottaa, sillä pankki stressitestaa aina koko asunnon velattoman hinnan.

Kuosmasen mukaan ylipäänsä kuvioon liittyy todella monta näkökulmaa.

– Ostaja ei tiedä myöskään sitä, onko vaikkapa rakennusyhtiön omistukseen jäänyt taloyhtiöstä paljon asuntoja. Mitä tapahtuu, jos rakennusyhtiö ajautuukin vaikeuksiin, Kuosmanen havainnollistaa.

– Tässä sysätään kyllä kuluttajille iso vastuu yhtiölainojen muodossa, ja nykyisessä kustannus- ja korkotasossa, Kuosmanen arvioi ilmiötä.

Yhtiölainoissa on yleensä alussa muutama lyhennysvapaa vuosi, jonka jälkeen rahoitusvastike pomppaa reilusti. Kuosmasen mukaan hänen näkemistään ilmoituksista ei käy ilmi, mikä on todellinen rahoitusvastike lyhennysvapaan jälkeen.

– Nämä ovat kaikki asioita, mitkä pitäisi tarkasti selvittää ennen ostopäätöstä.

Uudiskohteiden myynti on takunnut selvästi pahemmin kuin vanhojen asuntojen. Esimerkiksi Espoossa uudisasuntojen kauppamäärät olivat tammi–kesäkuussa kumulatiivisesti 82 prosenttia matalammat kuin edellisvuonna samaan aikaan.

Rakennusyhtiöillä voi siis olla haluja saada uudiskohteita pois tasettaan rasittamasta. Myydäänkö näitä jopa tappiolla?

– Siltähän se vaikuttaa. Toisaalta asunnon kokonaishinnassa rakennusyhtiöt ovat varmasti pyrkineet huomioimaan oikeaa rakentamisen hintaa, Kuosmanen näkee.

Rakennusliikkeet ovat aiemmin houkutelleet ostajia esimerkiksi määräaikaisilla vastikealennuksilla. Suoranaisiin hinnanlaskuihin on lähtenyt vain harva toimija.

Kirkkonummen Sarvvikin 24-neliöisen yksiön huutokaupassa luvataan alennusta markkinahintatasoon jopa 28 000 euroa, mikäli miniyksiöstä tehtäisiin 23 000 euron tarjous.

Korkein huuto on tällä hetkellä 13 000 euroa, minkä lisäksi maksettavaksi tulee lähes 80 000 euron velkaosuus sekä viimeinen osa lokakuussa valmistuvan asunnon kauppahinnasta, eli 6452 euroa. Ilmoitus mainostaa sijoittajalle ”positiivista kassavirtaa”, sillä vuokraa yksiöstä ennakoidaan saatavan jopa 600 euroa kuussa.

Tuusulassa sijaitseva, viime vuonna valmistunut ja käyttämätön 22,5 neliön yksiö myydään ”eniten tarjoavalle”. Asunnon lähtöhinta lisättynä velkaosuudella on reilut 113 000 euroa. Huomenna päättyvässä huutokaupassa ei toistaiseksi ole annettu yhtäkään tarjousta.

LUE MYÖS:
Asuntoaloitukset eivät kerro koko totuutta rakennusalan ahdingosta – ”Ollaan niin nopeassa luisussa”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)