Verkkouutiset

Ukraina toivoo länneltä hävittäjiä. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / SAMEER AL-DOUMY

Upseerin mukaan hävittäjien toimittamiselle ei pitäisi olla esteitä

Ukrainan ilmavoimat on ollut koko sodan ajan alakynnessä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puolustustaistelua käyvä Ukraina on jo pidemmän aikaa toivonut länneltä hävittäjiä, ja äskettäisen Leopard-päätöksen myötä pyyntö on saanut uutta puhtia.

Viimeksi keskiviikkona Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba toivoi puolalaisen virkaveljensä kanssa käymässään keskustelussa länneltä paitsi uusia Venäjä-pakotteita, myös länsivalmisteisia hävittäjäkoneita.

Useat länsimaat ovat aikaisemmin suhtautuneet nihkeästi pyyntöön, sillä kynnys toimittaa Venäjälle ulottuvia aseita on ollut korkea. Samaan aikaan Ukrainan ilmavoimat ovat olleet sodan aikana jatkuvasti alakynnessä, muistuttaa everstiluutnantti, pitkään Ruotsin sotilasasiamiehenä Kiovassa toiminut Peter Lidén Dagens Nyheterin haastattelussa.

– Venäjällä on ollut ilmassa ja merellä yliote koko sodan aikana, aina vuodesta 2014. Jos Ukraina saisi kehittyneitä hävittäjiä, pärjäisivät he Venäjän järjestelmille, hän sanoo.

Useat Ukrainan liittolaisista ovat nyt toimittamassa maalle taistelupanssarivaunuja. Kun tämä kynnys on ylitetty, ei hävittäjien toimittaminen enää ole suuri askel, Lidén sanoo.

– Monista Nato-maiden itseasetetuista rajoista on joustettu. Näin ollen kehittyneiden taistelupanssarivaunujen ja ohjusjärjestelmien tai hävittäjäkoneiden toimittamisen välillä ei ole periaatteellista eroa.

– Mutta Venäjä tulee tietenkin väittämään muuta, Lidén toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)