Verkkouutiset

Ukrainalainen sotilas asemissa etulinjassa Etelä-Harkovan alueella. LEHTIKUVA / AFP Anatolii Stepanov

Asiantuntija hehkuttaa HIMARS-järjestelmää – “Ukraina voi kääntää edun itselleen”

Professorin mukaan Ukraina on käyttänyt uusia raketinheittimiä menestyksellisesti.

Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Marko Palokangas avaa Twitterissä HIMARS-raketinheittimien merkitystä Ukrainan sodassa. HIMARS on lyhenne englannin kielen sanoista High Mobility Artillery Rocket Systems.

Sotilasprofessorin mukaan Ukraina on käyttänyt järjestelmää menestyksellisesti erityisesti Venäjän asevoimien komentopaikkojen tuhoamiseen.

– HIMARS:n vaikutus Ukrainan puolustusvoimien toiminnassa Venäjän asevoimia vastaan perustuu sensori- ja satelliittitiedustelun avulla paikannettuihin ja tarkasti maalitettuihin operatiivisiin kohteisiin, Palokangas toteaa Twitterissä.

Asiantuntijan mukaan HIMARS-järjestelmän teho perustuu sen pitkään kantamaan, tulen tehoon, nopeuteen, tarkkuuteen ja liikkuvuuteen, joka mahdollistaa suojautumisen vihollisen tulelta.

– Ajoneuvo-alustalle asennetun raketinheitinjärjestelmän nopea ajaminen tuliasemaan, tulitoiminta ja välitön irtautuminen sekä väistäminen lisäävät raketinheitinjärjestelmän omasuojaa ja turvallisuutta.

– Kevyesti panssaroitu ajoneuvo-alusta voidaan myös naamioida tai ajaa suojaan, jolloin siihen kohdistuva vihollisen vastatoiminta vähentää tappioita ja vaurioitumisriskejä merkittävästi.

Sotilasprofessorin mukaan HIMARS on teknologisesti edistynyt, edullinen ja kestävä järjestelmä, joka tarjoaa käyttäjälleen huipputeknologiaa ja tarkkaa tulivoimaa.

– HIMARS-raketinheittimen pitkällä ulottuvuudella Ukraina voi kääntää venäläisten aiemman pitkän kantaman edun itselleen, Palokangas toteaa.

Marko Palokankaan mukaan HIMARS-järjestelmän käyttö vaatii koulutusta ja osaamista, mutta jo muutaman päivän tehokkaalla koulutuksella järjestelmää voidaan käyttää varsin tehokkaasti ja turvallisesti.

– Ukrainalla on tuskin varaa tuhlata kalliita HIMARS-raketteja vaikeasti paikannettaviin tai kaukana Venäjän puolella oleviin kohteisiin, joten se pyrkinee vaikuttamaan ensisijaisesti etenkin Itä-Ukrainassa toimiviin Venäjän asevoimien tärkeisiin kohteisiin.

Sotilasprofessorin mukaan Ukraina on onnistunut iskemään HIMARS-järjestelmän avulla Venäjän asevoimien tärkeille komentopaikoille ja ammusvarastoihin. HIMARS-raketinheittimien käyttö pakottaa Venäjän asevoimien yksiköitä vetämään omaa tykistöä kauemmaksi etulinjasta.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS