Verkkouutiset

Ukrainan sotilaat ohjaavat tiedustelulennokkia Bahmutissa. / LEHTIKUVA / AFP / ARIS MESSINIS

Arvio Venäjältä: Ukrainan ylivoima lennokeissa on murskaava

Aktivistin mukaan tilanteeseen tuskin on tiedossa muutosta hitaan byrokratian vuoksi.

Ukrainan asevoimien arvioidaan käyttäneen lennokkeja tehokkaasti osana tiedustelutoimintaa ja tykistön tulenohjausta. Turkkilaiset Bayraktar TB-2 -lennokit iskivät jo sodan alkuvaiheessa eteneviä venäläiskolonnia vastaan. Viime aikoina rintamalla on käytetty suurta määrää pieniä lennokkeja, jotka pystyvät pudottamaan kohteen yllä yhden tai useamman kranaatin.

Venäjän asevoimien kalustossa on muun muassa Orlan-10-tiedustelulennokkeja ja Lancet-itsemurhalennokkeja, mutta näiden määrä on arvioitu rajalliseksi tuotantoon liittyvien ongelmien vuoksi.

Venäläissotilaille tarvikelahjoituksia keräävä sotapropagandisti ja bloggaaja Anastasia Kashevarova kuvailee Ukrainan ylivoimaa lennokeissa murskaavaksi. Hän väittää ukrainalaisjoukoilla olevan käytössä jo miljoona droonia eli kaksi kertaa enemmän kuin venäläisillä.

Kashevarova kertoo Telegram-päivityksessään keskustelleensa asiasta henkilöiden kanssa, jotka valmistavat FPV- ja itsemurhadrooneja, häirintälaitteita ja muita rintamalla tarvittavia asioita.

– Tilanteeseen pitää vastata jotenkin, koska tämä ei ole ollenkaan hauskaa – hallinnossa työskentelevät dinosaurukset eivät ymmärrä, että tämä on katastrofi. He järjestivät Jurassic Parkin ja uskovat, että voitamme Mosin-Nagant-kivääreillä, Anastasia Kashevarova sanoo viitaten pulttilukkokivääreihin, joiden valmistus alkoi 1890-luvulla.

Aktivisti arvostelee Venäjän sotilas- ja valtionhallinnon hitaita prosesseja, joiden seurauksena lennokkituotantoa saadaan nostettua ehkä vasta viiden vuoden kuluttua. Hänen mukaansa monet vapaaehtoiset ovat laittaneet omia rahojaan likoon venäläissotilaiden varustamiseksi.

– Tälle toiminnalle ei ole merkittävää rahoitusta. Sitä ei ole itse asiassa ollenkaan. He edellyttävät samoja standardeja kuin valtiolla ja muuta sellaista roskaa. Ja näyttöä viisi vuotta kestäneestä toiminnasta. Tätä voi verrata siihen, kun jotkut työnantajat vaativat seitsemän vuoden kokemusta vastavalmistuneilta opiskelijoilta, Anastasia Kashevarova kirjoittaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS