Verkkouutiset

Venäjän laivaston sota-alus harjoituksessa. / Zvezda

Arvio Mustanmeren laivastosta: Toimintakyky heikentynyt

Krimillä sijaitsevaan lentotukikohtaan tehty isku arvioidaan merkittäväksi takaiskuksi Venäjän asevoimille.

Venäjän Mustanmeren laivaston taistelukyvyn arvioidaan heikentyneen merkittävästi miehitetyllä Krimin niemimaalla sijaitsevaan lentotukikohtaan tehdyn iskun seurauksena.

Sarja räjähdyksiä tuhosi ja vaurioitti suuren määrän lentokoneita Sakin lentotukikohdassa tiistaina. Myös polttoaine- ja ammusvarastojen arvioidaan kärsineen vakavia vaurioita. Ukrainan on arveltu iskeneen kohteeseen pitkän kantaman ohjuksilla tai erikoisjoukoilla.

Britannian puolustusministeriö arvioi Venäjän menettäneen ainakin viisi hävittäjäpommittajaa ja kolme monitoimihävittäjää. Vaikka lukumäärä ei ole suuri suhteessa maan kokonaisarsenaaliin, katsotaan iskun olevan siitä huolimatta merkittävä takaisku koko laivastolle. Venäjän kerrotaan siirtäneen monia lentokoneitaan pois vaurioituneesta tukikohdasta.

Mustanmeren laivasto on joutunut rajoittamaan toimintaansa myös Ukrainan Neptune- ja Harpoon-merimaaliohjusten luoman uhkan vuosi. Lippulaivana toiminut ohjusristeilijä Moskva upotettiin huhtikuussa. Venäjä joutui perääntymään kesällä miehitetyltä Käärmesaarelta raskaiden tappioiden ja Ukrainan jatkuvien hyökkäysten vuoksi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kehottanut viranomaisia ja poliitikkoja olemaan paljastamatta tietoja maan sotataktiikasta. Hänen mukaansa ”turhamaisuutta ja kovaäänisiä lausuntoja” on syytä välttää sota-aikana.

– Mitä vähemmän yksityiskohtia puolustussuunnitelmistamme paljastetaan, sen helpompaa näiden suunnitelmien toteuttaminen on, Zelenskyi sanoi televisiopuheessaan BBC:n mukaan.

LUE MYÖS:
Evp-kenraali: Tämä teki Krimin iskusta tuhoisan (VU 11.8.2022)

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS