Verkkouutiset

Terveydenhuolto on pahasti ruuhkautunut hoitajapulan vuoksi. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Arvio hoitajapulasta: Nämä toimet auttaisivat heti

Hoitajapulaa voitaisi helpottaa usealla eri keinolla, kuten pätevyysvaatimuksia keventämällä ja kouluttamalla lisää hoiva-apulaisia. Myös digitalisaatio voisi antaa joustoa henkilöstön resurssointiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen terveydenhuolto on kriisissä hoitajapulan vuoksi ja terveyspalvelut ja päivystykset kärsivät ennennäkemättömistä ruuhkista.

Sote- ja varhaiskasvatusalan edunvalvontajärjestö Hyvinvointiala HALI ry:n johtaja Arja Laitinen otti asiaan kantaa mielipidekirjoituksessaan Helsingin Sanomissa sen jälkeen, kun perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) kertoi HS:n haastattelussa 2.8., ettei tiedä lakimuutosta, jolla tilannetta voitaisi nopeasti helpottaa.

Laitinen esittää useita toimia, joilla hoitajapulaa voitaisi helpottaa. Ensisijaisena hän näkee sen, että sote-palvelujen henkilöstöresurssointia pitäisi tarkastella kokonaisuutena.

– Sairaanhoitajia tarvitaan terveydenhuollossa, mutta kireiksi vedetyt hoivahenkilökunnan pätevyysvaatimukset pitävät lähi- ja sairaanhoitajat töissä vanhusten ja vammaisten hoivassa, Laitinen kirjoittaa.

Jotta sairaanhoitajat vapautuisivat hoivatyöstä koulutuksensa mukaiseen hoitotyöhön, tulisi panostaa lyhyeen hoiva-avustajan koulutukseen, jolla vuodessa voitaisi kouluttaa lisää henkilöstöä esimerkiksi ruoan jakeluun ja muihin asiakkaan arkea helpottaviin tehtäviin.

Laitisen mukaan työntekijöitä saataisi lisää tunnustamalla nopeammin EU- ja Eta-maiden ulkopuolella hankittu koulutus, jolloin työntekijät voisivat nopeasti siirtyä koulutuksensa mukaisiin tehtäviin.

– Nyt olemme tilanteessa, jossa filippiiniläinen sairaanhoitaja nousee Manilassa lentokoneeseen sairaanhoitajana ja laskeutuu Helsinkiin hoiva-avustajana. Nämä osaajat tarvitsevat mahdollisuuden näyttökokeeseen, ruotsin kielen osaamista ei heiltä pidä vaatia, Laitinen perustelee.

Avainasemassa olisivat myös digitalisaation tuomat hyödyt ja nämä voitaisi laskea osaksi hoitajamitoitusta.

– Tekoälyyn pohjautuvat ohjelmat osaavat ennakoida asiakkaan mahdollista kaatumista, ja hyvinvointirannekkeet vapauttavat yövalvonnassa henkilöresursseja aikaan, jolloin asiakkaat ovat hereillä, Laitinen kertoo.

Laitinen peräänkuuluttaa toimeen tarttumista heti, jotta esittämänsä keinot hoitajapulaan saataisi viivytyksettä käyttöön.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)