Verkkouutiset

Ruotsin keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Apupuolueen ehto Ruotsin pääministerille: Ei vasemmistoa hallitukseen

Keskustapuolueen mukaan vasemmistopuolue ei ole hallituskelpoinen.

Ruotsin keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf ei halua vasemmistopuoluetta mukaan maan seuraavaan hallitukseen. Lööf puhuu asiasta Aftonbladetin haastattelussa.

– Voimme jatkaa yhteistyötä sosiaalidemokraattien kanssa, jos politiikka nojaa keskustaan. Voimme tehdä yhteistyötä moderaattien kanssa, jos he katkaisevat yhteistyönsä ruotsidemokraattien kanssa.

Ruotsin istuva, Magdalena Anderssonin sosiaalidemokraattinen vähemmistöhallitus on riippuvainen hallituksen ulkopuolisten vasemmistopuolueen, ympäristöpuolueen ja keskustapuolueen tuesta. Käytännössä talousliberaali keskustapuolue on tukenut hallitusta äänestämällä tyhjää esimerkiksi pääministeriä valittaessa. Ruotsissa hallitus ei tarvitse valtiopäivien enemmistön tukea taakseen, kunhan enemmistö ei aktiivisesti vastusta hallitusta.

Anderssonin sosiaalidemokraattien ja hallituksen tukipuolueiden lisäksi Ruotsin hallitusvallasta kamppailee syyskuun valtiopäivävaaleissa maltillisen kokoomuksen eli moderaattien, ruotsidemokraattien, kristillisdemokraattien ja liberaalien muodostama porvarillinen blokki.

Keskustapuolue on aikaisemmin laskettu osaksi porvarillista blokkia, mutta puolue suhtautuu yhteistyöhön ruotsidemokraattien kanssa hyvin torjuvasti.

Myös suhtautuminen vasemmistopuolueeseen on Annie Lööfin mukaan kielteinen. Vasemmistoliiton ruotsalainen sisarpuolue ei Lööfin sanoin ole ”hallituskelpoinen”.

– Ei. Vasemmistopuolue ei koskaan ole istunut hallituksessa ja siihen on syynsä.

– En näe että he istuvat hallituksessa tulevaisuudessakaan, Lööf sanoo.

Aftonbladetin mukaan keskustapuolue valmistautuu nyt valtiopäivävaalien jälkeiseen hallitusyhteistyöhön sosiaalidemokraattien kanssa. Kyseessä olisi historiallinen päätös puolueelta, sillä Ruotsissa on viimeksi nähty politiikan perinteiset blokkirajat ylittävä hallitus 1950-luvulla.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS