Verkkouutiset

Antti Kurvinen. / LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Antti Kurvisen mukaan hallitus on tehnyt nopeita päätöksiä tukitoimista

Maa- ja metsätalousministeri pitää kotimaisen maatalouden tilannetta haastavana.

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) vakuuttaa pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen olevan sitoutunut ruokaturvan säilymisen kaikissa olosuhteissa.

Hänen mukaansa koronapandemia ja Ukrainan sota ovat entisestään korostaneet omavaraisuuden ja varautumisen merkitystä.

– Maatalouden tilanne on haastava. Taustalla ovat maataloustuotannon pitkään jatkunut heikko kannattavuus, vuoden 2021 kasvukauden heikko sato sekä globaalien ruoka- ja panosmarkkinoiden lisääntynyt epävakaus, joka ilmenee suurina hintamuutoksina ja saatavuusongelmina. Esimerkiksi lannoitteiden saatavuus on heikentynyt ja hinnat ovat nousseet voimakkaasti vuoden 2021 syksystä lähtien, Antti Kurvinen sanoi eduskunnan välikysymyskeskustelussa.

Ministerin mukaan hallitus seuraa maatalouden tilannetta jatkuvasti ja on valmis reagoimaan sen varmistamiseksi, ettei ruokaturva Suomessa missään tilanteessa vaarannu.

– Hallitus on tehnyt nopeita ratkaisuja vaadittavista tukitoimista sekä koronakriisissä että energiakriisissä. Hallitus tunnisti maatalouden akuutin tilanteen jo varhaisessa vaiheessa viime keväänä ja oli ensimmäisiä EU-maita, joka suuntasi mittavan tuen monella eri välineellä maataloudelle ruokaturvan ja huoltovarmuuden takaamiseksi. Syksyn budjettiriihessä hallitus saattoi siten keskittyä päätöksiin, joilla energiakriisin seurauksia kompensoidaan kotitalouksille, Antti Kurvinen totesi.

Kurvisen mukaan hallitus onnistui aiemmin käydyissä maatalouden EU-rahoitusneuvotteluissa. Rahoitusta nostettiin edelliseen kauteen verrattuna yli 360 miljoonalla eurolla.

– Kansallinen talousarviorahoitus pidetään hallituksen linjausten mukaan samalla tasolla kuin aikaisemminkin. Maatalouden ja maaseudun kehittämisen EU- ja kansallisen rahoituksen yhteismäärä kuluvalla rahoituskaudelle on noin kaksi miljardia euroa vuodessa. Rahoitusratkaisut turvaavat osaltaan tuotannon jatkamisedellytykset koko maassa, Kurvinen sanoi.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS