Verkkouutiset

Suomalaisia reserviläisiä Rovajärvellä, Rovaniemellä, 28. helmikuuta 2023. LEHTIKUVA / JOUNI PORSANGER

Antti Häkkänen: Jonkun tätä maata pitää aina puolustaa

Puolustusministerin mukaan taas kerran keskustellaan reservistä eroamisesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) mukaan reservistä eroamisen estämistä ei olla valmistelemassa.

– Suomen maanpuolustuksesta käydään vilkasta keskustelua ja hyvä niin. Venäjä muodostaa sotilaallisen uhan Euroopan maille ja meidän kaikkien Nato-maiden tulee vahvistaa omaa puolustustamme, Häkkänen toteaa puolustusministerin blogissa.

Taas kerran keskustellaan reservistä eroamisesta. Reservistä voi erota omalla ilmoituksella, ja tällöin henkilö ei enää ole käytettävissä poikkeusoloissa sotilaalliseen maanpuolustukseen.

– Reservistä eroaminen on puhuttanut jo kymmenen vuoden ajan. Venäjän hyökättyä Krimille vuonna 2014 näimme ensimmäisen noin 1 000 reserviläisen eroaallon reservistä. Tuon jälkeen Puolustusvoimat lähetti kuuluisan reserviläiskirjeen ja eroaalto jatkui. Tuolloinen puolustusministeri Jussi Niinistö kritisoi eroamista tiukkasanaisesti. Tämä aihe perinteisesti nostattaa aina laineita, Häkkänen kirjoittaa.

– Vuonna 2022 Venäjän täysimittainen hyökkäys Ukrainaan synnytti uuden eroaallon reservistä. Lähes 4 000 suomalaista vetäytyi maanpuolustuksen sotilaallisista tehtävistä siviilipalvelukseen.

Hänen mukaansa lukumäärät ovat vielä pieniä suhteessa 900 000 hengen reserviin, eikä tämä heiluta Suomen puolustusta.

– Mutta taustalla näkyy trendi siitä, että eroaalto käynnistyy turvallisuustilanteen heiketessä. Vaarojen aikakausi tulee jatkumaan ja Venäjä on arvaamaton. Itse asiasta onkin syytä keskustella – onko sodan ajan maanpuolustustehtävistä eroaminen vain ilmoitusasia? Ymmärrän mahdollisen vakaumuksen muuttumisen, mutta samalla pitää muistaa, että jonkun tätä maata pitää aina puolustaa. Taitaa olla viime kädessä puolustusministerin tehtävä kantaa tästä huolta.

– Sanavalintani Laihian paikallislehden haastattelussa ei tällä kertaa olleet onnistuneimpia, se on selvää.

Häkkänen sanoo viestinsä olevan kuitenkin sama, minkä Puolustusvoimat juuri julkaisi lausuntonaan:

”Täydennyspalvelukseen hakeutuvilla on siihen nykyisellään laillinen oikeus. Tätä oikeutta on kuitenkin syytä tarkastella, ettei puolustuskyky vaarannu tositilanteessa.”

– Kuten sanoin jo aiemmin julkisuudessa, reservistä eroamisen estäminen ei ole tällä hetkellä valmistelussa.

Häkkäsen mukaan reserviläisten siirtyminen siviilipalvelukseen on syytä pohtia esimerkiksi myöhemmin käynnistyvän puolustusselonteon prosessin yhteydessä parlamentaarisesti.

– Tuon prosessin yhteydessä voidaan rauhassa arvioida, onko tälle yksityiskohdalle tai reserviin palaamiselle syytä tehdä jotain.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)