Verkkouutiset

Kokoomus alentaisi tuloverotusta. Työntekijöitä Valmet Automotiven Uudenkaupungin tehtaalla. LEHTIKUVA / RONI LEHTI

Ansiosidonnainen kaikille, miljardin kevennys palkan verotukseen – näitä kokoomus esittää

Vaihtoehtobudjetissa puolue esittää keinot yli 100 000 työllisen saamiseksi.

Kokoomus esittää, että julkisen talouden velkaantumista on vähennettävä vähintään miljardilla eurolla joka vuosi kahden vaalikauden ajan. Puolueen vaihtoehtobudjetti ensi vuodelle vahvistaisi julkista taloutta miljardilla eurolla.

– Esittelemme tässä julkaisussa vaihtoehtomme velkataloudelle. Meidän mallissa tulevaisuutta rakennetaan talouden kestävälle kasvulle, uuden luomiselle sekä uudistumiselle, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo toteaa budjetin alkusanoissa.

Julkisia menoja vähentäviä uudistuksia ovat muun muassa asumisen tukien uudistaminen, kilpailutusten lisääminen sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottavuuden parantaminen. Puolue leikkaisi yritystukia 340 miljoonalla eurolla.

Vaihtoehtobudjetissa kokoomus esittää keinot yli 100 000 työllisen saamiseksi. Kokoomus asettaa ensi vaalikauden tavoitteeksi 78 prosentin työllisyysasteen. Vuoteen 2030 mennessä tavoite pitää puolueen mukaan nostaa 80 prosenttiin.

Työllisyyden kasvu 100 000 vahvistaisi julkista taloutta yhteensä noin 2,5 miljardilla eurolla.

– Kokoomuksen kasvun kaavassa muutos ei tapahdu veroja korottamalla ja ihmisten mahdollisuuksia kaventamalla, vaan osaamiseen, investointeihin, työhön ja yrittäjyyteen panostamalla. Säästämisestä täytyy tehdä jälleen suomalainen hyve, Orpo toteaa.

Kokoomus porrastaisi ansiosidonnaista

Kokoomus esittää ansiosidonnaisen työttömyysturvan uudistamista siten, että turva on työttömyyden alussa nykyistä hieman korkeampi, minkä jälkeen tukisumma laskee joko tasaisesti tai portaittain työttömyyden pitkittyessä.

Lisäksi kokoomus lyhentäisi ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa 200 päivällä, mutta myös laajentaisi ansiosidonnaisen kaikille. Tällä hetkellä vain työttömyyskassaan kuuluvat työntekijät ovat oikeutettuja ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.

Kokoomus esittää, että valtion tuloverotusta pitäisi keventää kaikissa tuloluokissa miljardilla eurolla. Puolueen mukaan verotuksen pitää olla oikeudenmukaista ja kannustaa työntekoon.

– Haluamme, että ansaituista lisäeuroista jää [tekijälle] nykyistä enemmän käteen, ja että päästöjä verotetaan yhtäläisesti riippumatta päästölähteestä. Verotuksen painopiste tulee siirtää haittoihin ja kulutukseen, kokoomuksen vaihtoehtobudjetissa todetaan.

Kokoomus poistaisi työmarkkinajärjestöjen sijoitustuottojen verovapauden sekä jäsenmaksujen vähennysoikeuden. Lisäksi puolue kiristäisi tupakan ja alkoholin verotusta sekä ottaisi käyttöön rahapelien lisenssijärjestelmän.

Kokoomus tukisi kuljetusyrittäjiä ottamalla käyttöön ammattidieselin verojärjestelmän. Lisäksi puolue peruisi Kela-korvausten leikkaukset ja nostaisi kotitalousvähennyksen 3 500 euroon.

Vaihtoehtobudjetti on luettavissa kokonaisuudessaan kokoomuksen verkkosivuilla.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS