Verkkouutiset

Yhdysvaltain maavoimien Euroopan joukkojen entinen komentaja, kenraaliluutnantti Ben Hodges Suomessa vuonna 2016. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Amerikkalaiskenraalin mukaan ratkaisevaa sodalle on Krim

Venäjän joukot miehittivät niemimaan maaliskuussa 2014.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Krim toimi lähtökohtana Venäjän hyökkäykselle viime helmikuussa ja auttoi Venäjän joukkoja miehittämään merkittävän osan Etelä-Ukrainasta. Krim on edelleen Ukrainaan iskevien venäläisten lentokoneiden ja sotalaivojen tukikohta.

– Ratkaiseva maaperä tälle sodalle on Krim. Ukrainan hallitus tietää, että he eivät voi tyytyä siihen, että Venäjä pitää Krimin hallinnassaan, eläkkeellä oleva kenraaliluutnantti, Yhdysvaltain Euroopan joukkojen entinen komentaja Ben Hodges sanoo Insiderille.

– Seuraavien kuukausien aikana Ukraina valmistelee edellytykset Krimin lopulliselle vapauttamiselle, hän lisäsi ja korosti, että Ukraina ”ei ole koskaan turvallinen tai kykenevä rakentamaan uudelleen talouttaan niin kauan kuin Venäjä pitää Krimiä hallussaan”.

Venäjä miehittää Krimiä ja merkittävää osaa Etelä-Ukrainasta – mukaan lukien Melitopolin ja Mariupolin kaupungit – mikä tarjoaa sille maasillan omalta rajaltaan Krimin niemimaalle. Alue toimii Venäjän armeijan keskeisenä huoltoreittinä. Niemimaalla on useita sotilastukikohtia ja Venäjän Mustanmeren laivastoa.

Venäjän liitti Krimin itseensä Katariina Suuren aikana vuonna 1783, ja sillä on myös suuri symbolinen merkitys Vladimir Putinille, joka on sitonut Venäjän sodan Ukrainassa maan keisarilliseen menneisyyteen. Putin on kutsunut Krimiä Venäjän ”pyhäksi maaksi”.

Putinin laiton Krimin liittäminen vuonna 2014 loi monella tapaa alustan laajemmalle valloitussodalle, jonka Venäjän diktaattori aloitti viime vuonna.

Taistelu Krimin takaisinvaltaamisesta voi olla erittäin verinen. Yhdysvaltain puolustushaarakomentajien neuvoston puheenjohtaja, kenraali Mark Milley sanoi marraskuussa, että todennäköisyys sille, että Ukraina potkaisee Venäjän ulos Krimiltä, ”ei ole suuri – sotilaallisesti”.

Insiderin mukaan näyttää myös olevan kasvava joukko sotilasasiantuntijoita, jotka uskovat, että Krimin takaisin saaminen on välttämätöntä Ukrainan pitkän aikavälin selviytymiselle. He katsovat, että Ukrainan joukot ovat jo osoittaneet pystyvänsä tekemään sen. Hyökkäys Krimille voisi myös antaa lisäpotkua Kiovan neuvottelusemalle tulevissa rauhanneuvotteluissa.

– Niin kauan kuin niemimaa pysyy Kremlin käsissä, Ukraina – ja ukrainalaiset – eivät voi olla vapaa Venäjän aggressiosta, Ukrainan entinen puolustusministeri Andriy Zagorodnyuk kirjoitti äskettäin Foreign Affairs -lehdessä.

– Peräkkäisten kuukausien menestyksien jälkeen on selvää, että Ukrainalla on kyky vapauttaa Krim. Ukrainan pitäisi siksi suunnitella Krimin vapauttamista ja lännen pitäisi suunnitella auttamista, Zagorodnyuk totesi.

Ben Hodgesin mukaan taistelupanssarivaunujen tarjoaminen Ukrainalle on ”erittäin tärkeää”.

– Ne ovat vain osa kokonaisponnisteluja, joita Ukraina tarvitsee voittaakseen Venäjän joukot ja pakottaakseen heidät poistumaan Krimiltä.

Hodges korosti niin ikään, että Ukraina tarvitsee pitkän kantaman aseita, kuten ATACMS-ohjuksia saadakseen Venäjän onnistuneesti ulos Krimiltä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Katso koko video TÄSTÄ
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)