Verkkouutiset

Sotapropagandaa Brjanskin alueella Länsi-Venäjällä. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / KIRILL KUDRYAVTSEV

”Älkää menkö värväystoimistoon” – pelko uudesta liikekannallepanosta kasvaa

Jopa palveluksesta vapautetut ovat saaneet Venäjällä käskyjä ilmoittautua.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjällä leviää pelko uudesta laajasta liikekannallepanosta, uutisoi Radio Free Europe (RFE).

Maaliskuun alusta lähtien kasvava määrä venäläismiehiä on saanut käskyn saapua paikalliseen värväystoimistoon päivittämään henkilö- ja yhteystietonsa. Venäläisten ihmisoikeusjärjestöjen mukaan tämä voi olla merkki siitä, että maassa varaudutaan uuteen liikekannallepanoon.

Käskyjä ovat saaneet etenkin reserviläiset ja yliopisto-opiskelijat, jotka ovat lykänneet asepalvelustaan opintojensa vuoksi. Poikkeuksellisen paljon käskyjä on annettu Siperiassa, etenkin Altain, Krasnojarskin, Omskin, Novosibirskin ja Tjumenin alueilla sekä Juutalaisten autonomisella alueella.

RFE/RL:n tietojen mukaan ainakin yksi käskyn saanut lähetettiin koulutusleirille välittömästi sen jälkeen, kun hän saapui värväystoimistoon Tjumenin alueella Siperiassa. Omaisten mukaan hänelle ei tehty edes lääkärintarkastusta.

Myös pian valmistuvia yliopisto-opiskelijoita on ainakin Tjumenin alueella käsketty tapaamaan värväystoimiston virkailijoita, jotka ovat painostaneet heitä ryhtymään sopimussotilaiksi.

Uralin federaatioyliopistossa valmistujaisseremoniassa on taas ollut paikalla upseeri, joka ei ole luovuttanut valmistuville opiskelijoille heidän tutkintotodistuksiaan, elleivät he ole todistaneet käyneensä ilmoittautumassa värväystoimistossa.

Ihmisoikeusjuristi Aleksandr Pomazujevin uskoo viranomaisten haluavan rakentaa ajantasaisen tietokannan reserviläisistä. Tätä tietokantaa voitaisiin myöhemmin käyttää sotilaiden lähettämisessä Ukrainaan.

– Näitä tietoja tullaan käyttämään ennemmin tai myöhemmin väestön liikekannallepanoon, Pomazujev kommentoi.

Joidenkin Kremliä lähellä olevien lähteiden mukaan Kreml saattaa haluta rekrytoida kuluvan vuoden aikana jopa 400 000 uutta sopimussotilasta. Venäläiset sopimussotilaat sitoutuvat tyypillisesti kolmen vuoden pituiseen sopimukseen.

Kreml on kieltänyt huhut uudesta liikekannallepanosta ja todennut, että kyseessä on rutiininomainen henkilötietojen päivitysoperaatio.

Pomazujevin mielestä on kuitenkin selvää, että vapaaehtoisten virran tyrehtyessä Venäjän on pakko käynnistää uusi liikekannallepanon aalto, mikäli se haluaa jatkaa sotaa Ukrainassa.

– On ilmeistä, että viranomaiset aikovat käynnistää liikekannallepanon toisen vaiheen, sillä tappiot ovat kasvamassa. Joku saattaa ilmoittautua toimistoon päivittääkseen henkilötietonsa, mutta se ei estä toimiston virkailijoita viemästä häntä koulutusleirille tai sotaan, Pomazujev varoittaa.

Pomazujevilla onkin käskyn saaneille venäläisille yksinkertainen neuvo.

– Älkää ottako vastaan käskyä ja älkää menkö värväystoimistoon, Pomazujev vetoaa.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)