Verkkouutiset

Asuinkerrostalon rakennustöitä Vantaalla Kivistön kaupunginosassa vuonna 2019. LEHTIKUVA / AKU HÄYRYNEN

AL: Ensiasunto ostetaan yhä vanhempana

Ensiostajat ovat useammin ylempiä toimihenkilöitä ja harvemmin työntekijöitä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Omistusasuminen on vähentynyt nuorissa ikäluokissa, ja samalla ensiasunnon ostajien määrä on laskenut pitkään. Ensiasunto ostetaan yhä vanhempana. Ensiasunnon hankintaa hidastavat ainakin korkeat hinnat, oma tulotaso ja säästöjen puute, kertoo Aamulehti.

1990-luvulla ensiasunnon ostajat olivat nuorempia kuin nyt. Vuonna 2019 ensiasunnon ostajan keski-ikä oli noin 30 vuotta. Nyt se on todennäköisesti jo korkeampi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Aiemmin asunnon ostajien joukossa oli kaikenlaisia ihmisiä kaikenlaisista taustoista. Nyt ostajat ovat Tilastokeskuksen mukaan aiempaa useammin ylempiä toimihenkilöitä eli esimerkiksi esihenkilö- tai päällikkötehtävissä ja harvemmin työntekijöitä.

Vuonna 2016 Suomessa otettiin käyttöön lainakatto hillitsemään kotitalouksien velkaantumista, mikä on osaltaan vaikuttanut pienituloisemman puolikkaan asunnon ostamiseen.

Suomalaisen mediaanipalkka on noussut 40 vuodessa, mutta niin ovat myös asuntojen hinnat. Vuonna 1995 50 neliön kerrostalokaksio maksoi nykyrahassa noin 61 367 euroa ja vuonna 2020 184 329 euroa.

Ensiasunnon ostaminen on viime vuosina vaikeutunut myös korkojen nousun ja etujen heikkenemisen takia. Korkovähennys poistui viime vuonna, ja ensiasunnon ostajan varainsiirtoverovapaus vuodenvaihteessa. Aiemmin omaan asuntoon otetun lainan korot sai vähentää verotuksessa. Edun poistuminen nostaa tuoreempien uusien asuntolainojen kuluja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)