Verkkouutiset

Sosiaalisesta mediasta löytyvä Putin ja ilmapallo -meemi. LEHTIKUVA/ANNI SAVOLAINEN

”Vladimir Putin keskittyy yhä saavuttamaan alkuperäiset sotatavoitteensa”

Venäjän presidentti keskittyy saamaan tavoitteensa nyt pitkittyneen konfliktin kautta.

Amerikkalaisen ajatushautomo Institute for the Study of Warin mukaan Vladimir Putin näyttää torjuvan länsimaisessa keskustelussa yhä yleisemmin vallitsevan ajatuksen, että nykyiset sotilaalliset realiteetit edellyttävät tai tukevat konfliktin neuvotteluratkaisua.

– Ukraina tai länsi eivät ole saaneet häntä vakuuttuneeksi siitä, että hänen on harkittava jonkinlaisen kompromissiratkaisun hyväksymistä. Putin keskittyy sen sijaan edelleen saavuttamaan alkuperäiset sotatavoitteensa pitkittyneen konfliktin kautta, jossa hän voittaa joko kohdistamalla tahtonsa Ukrainaan väkisin tai murtamalla Ukrainan tahdon, kun länsi on hylännyt Kiovan.

USW:n mukaan useat onnistuneet Ukrainan vastahyökkäykset eivät ole riittäviä Putinin taivuttamiseksi neuvottelemaan Ukrainalle hyväksyttävillä ehdoilla.

– Sotien tulokset määräytyvät usein itse asiassa taistelukentällä ja neuvotteluilla, jotka vain vahvistavat sotilaalliset realiteetit. Putinilla on todennäköisesti yksi tällainen esimerkki elävästi mielessään – toinen maailmansota Euroopassa. Sota päättyi vasta, kun liittoutuneiden joukot olivat lyäneet täysin Saksan armeijan ja Neuvostoliiton joukot seisoivat Berliinin raunioilla. Japani antautui muutamaa kuukautta myöhemmin sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli osoittanut kykynsä tuhota maa kokonaan, ISW toteaa.

– Putin aloitti meneillään olevan sodan ja on avaintoimija, jonka on päätettävä, ettei hän voi saavuttaa tavoitteitaan sotilaallisella voimalla, ja hänen on sen sijaan ryhdyttävä konfliktissa neuvotteluratkaisuun, jos sodan halutaan päättyvän tällä tavalla.

ISW arvioi, että sota kestää niin kauan kuin Putin uskoo voivansa pakottaa Ukrainan tahtoonsa taistelemalla.

– Putin tekee edelleen selväksi sanoin ja teoin, ettei hän ole vielä päässyt sellaiseen johtopäätökseen huolimatta suurista sotilaallisista ponnisteluistaan tänä talvena.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS