Verkkouutiset

Kokoomusnuoret: Ottawan miinasopimus irtisanottava

Kokoomuksen Nuorten Liitto vaatii jalkaväkimiinat kieltävän Ottawan sopimuksen irtisanomista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallituksen pitää kokoomusnuorten mielestä antaa eduskunnalle pikaisesti esitys niiden lakien kumoamiseksi, jotka säädettiin sopimukseen liittymisestä päätettäessä vuonna 2011. Esityksen hyväksymisen jälkeen valtioneuvosto ehdottaisi tasavallan presidentille, että sopimus irtisanotaan.

– Asiaperusteet miinakiellon hyväksymiselle olivat alun perinkin kyseenalaiset. Arvio vuoden 2011 jälkeisestä lähialueidemme turvallisuustilanteesta on viimeistään nyt syytä päivittää ja vetää maanpuolustuksen kannalta ainoat oikeat johtopäätökset, perustelee Kokoomusnuorten puheenjohtaja Susanna Koski.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Eduskunta päätti marraskuussa 2011, että Suomi liittyy jalkaväkimiinat kieltävään Ottawan sopimukseen. Kokoomuksen johdonmukainen linja ennen tuota oli ollut sopimuksen ulkopuolella pysyminen. Myös merkittävä osa puolueen kansanedustajista puhui sopimukseen liittymistä vastaan.

– Kansallisesta turvallisuudesta ei voi päättää imagoon liittyvien tekijöiden pohjalta, eikä miinakysymys voi olla Suomelle sellainen poliittinen painolasti, jonka vuoksi olisi syytä vapaaehtoisesti luopua tehokkaasta puolustusvälineestä. Miinojen hävittäminen pitää lopettaa välittömästi, sanoo Koski.

– Tuskin kenellekään on voinut jäädä epäselväksi, että uhkakuva sotilaallisesta maahantunkeutumisesta ei ole edelleenkään poissuljettu vaihtoehto. Suomen alueellisen koskemattomuuden sekä kansalaisten hengen ja vapauden turvaaminen ovat puolustusvoimain tärkeimmät tehtävät. Siihen pitää olla mahdollisimman hyvät ja kustannustehokkaat keinot käytössä, Koski linjaa.

Ottawan sopimuksen 20. artiklan mukaan sopimuksen irtisanominen tapahtuu siten, että sopimukseen liittynyt valtio ilmoittaa irtisanomisesta kaikille muille sopimuspuolille, tallettajalle ja Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvostolle.

Irtisanomiskirjassa annetaan tyhjentävä selvitys irtisanomisen syistä. Irtisanominen tulee voimaan kuuden kuukauden kuluttua siitä, kun YK:n pääsihteeri on vastaanottanut irtisanomiskirjan. Konfliktialueiden miinaongelmien ratkaisemisessa Suomella kuitenkin on paljon annettavaa.

– Suomi on näyttänyt maailmalla esimerkkiä ja kerännyt hyvää mainetta miinanraivausosaamisellaan. Tätä työtä pitää ilman muuta jatkaa, Koski sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)