Verkkouutiset

Ristiinnaulittiinko jihadistivideolla Ruotsin vakooja?

Al-Qaidan viime vuonna julkaisemalla teloitusvideolla näkyvän miehen todellinen tausta puhuttaa Ruotsissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Al-Qaida -terroristijärjestö julkaisi viime vuonna videon, jossa ristiinnaulitaan mies.

Ennen surmaa mies kertoo ruotsin turvallisuuspalvelun Säpon värvänneen hänet vakoilemaan terroristeja Jemenissä Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelun CIA:n lukuun.

”Värväykseni alkoi Ruotsissa. Hän sanoi minulle, että minun on työskenneltävä Yhdysvaltojen turvallisuuspalvelulle. Ei ongelmaa, vastasin”, mies kertoi videolla.

Amenin uskotaan joutuneen al-Qaidan vangiksi vuonna 2013. Järjestö syytti miestä amerikkalaisten ilmaiskujen järjestämisestä. Iskuissa kuoli väitetysti seitsemän al-Qaidan jäsentä.

Ruotsalaisen Aftonbladetin nyt saamien tietojen mukaan mies on tunnistettu 39-vuotiaaksi Amen-nimiseksi perheenisäksi, joka todella asui Ruotsissa.

Lehden mukaan Amen oli saanut oleskeluluvan Ruotsiin vuonna 2004. Säpon kerrotaan pyrkineen oitis värväämään hänet tiedonantajaksi.

Amen oli eronnut ja hänellä on kaksi lasta. Sekä miehen ex-vaimo että lapset ovat Ruotsin kansalaisia, mutta asuvat nykyisin tiettävästi Jemenissä.

Säpo ei ole suostunut kommentoimaan videota tai sitä, pitävätkö Aftonbladetin tiedot Amenin henkilöllisyydestä paikkansa.

Amenia vuonna 2011 varkausjutussa edustanut ruotsalainen juristi Abdel Hay Alami kertoo The Localille, että videolla näkyvä mies on todellakin Amen.

”Tapasin hänet asiakkaanani muutamia kertoja. Se on hän”, Alami toteaa.

”Mikäli tiedot (vakoilusta) ovat totta, elämme Ruotsissa vaarallisesti. Tämä pistää miettimään sitä, millaisia intressejä meillä on Jemenissä ja onko se sota, jota haluamme käydä”, hän sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)