Verkkouutiset

Katainen: ”Täytyy keskustella, mikä on viisasta”

Pääministeri Jyrki Kataisen mukaan nyt on aika käydä keskustelua siitä, minkälainen sopeutus on työllisyyden ja talouskasvun kannalta järkevää.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) esitti viime viikolla, että valtiovelan taittamistavoitteen lykkäämistä pitäisi harkita. Valtiovarainministeriön joulukuisen arvion perusteella velkasuhteen kääntäminen laskuun vaalikauden loppuun mennessä edellyttäisi kolmen miljardin euron lisäsopeutustoimia ensi vuonna.

– Täytyy keskustella, mikä on viisasta. Tavoite on edelleen sama, että velka taitetaan. Toivoisin keskustelua taloustieteilijöiltä, mikä on työllisyyden ja talouskasvun kannalta järkevää, pääministeri Jyrki Katainen (kok.) sanoi eduskunnassa toimittajille tänään maanantaina.

Katainen sanoi odottavansa asettamaltaan talouspolitiikan asiantuntijaryhmältä näkemyksiä asiasta helmikuun alkupuolella.

– Jos ei muuhun päädytä, me teemme tarvittavat lisäsopeutukset ensi vuoden alusta. Nyt on se paikka, kun tästä asiasta kannattaa keskustella. Samoin siitä, mitkä ovat talouskasvun kannalta vähiten haitallisimmat keinot.

Kataisen mukaan myös 50–50-säännön järkevyyttä, eli hallituksen päätöstä tehdä puolet sopeutuksesta menoleikkauksin ja puolet veronkorotuksin, kannattaa pohtia.

– Varmaan tässä vaiheessa on syytä arvioida ihan kaikkea. Jos ei muuhun päädytä, toteutamme entisen päätöksen perusteella 50–50-sääntöä ja samoiten ensi vuoden alusta tehdään kaikki tarvittava sopeutus.

Kataisen mukaan sopeutusta täytyy pohtia nimenomaan luottoluokituksen näkökulmasta.

– Nyt on kolme A:ta ja vakaat näkymät. Ainoa huoli on heikko talouskasvu Suomen suhteen.

Katainen ei suostunut kertomaan, oliko Urpilaisen ulostulosta sovittu etukäteen.

– Hänellä taisi olla talousasiantuntijoiden kanssa keskustelua. Me olemme hänen kanssaan puhuneet tästä paljon aikaisemminkin, Katainen vastasi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)