Verkkouutiset

Suomi tarvitsee jättiläisten kaatamisen asennetta

BLOGI

Verkkouutiset
Verkkouutiset
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Taloudessa eletään nyt todella vaativaa jatkuvaa globaalin talouden rakennemuutosta. Suomalaiset yritykset kilpailevat avoimesti kovien kansainvälisten yritysten niin vientimarkkinoilla kuin kotimarkkinoillakin. Globaalia rakennemuutosta eletään Saksan vetämän yhteisvaluutan vaativissa oloissa.

Suomi rämpii talouskasvussa Euroopan pohjamudissa. Menee vielä monta vuotta ennen kuin Suomen BKT eli yhteinen kakkumme on edes vuoden 2008 tasolla. Teollinen pohja rapautuu. Samaan aikaan julkinen velka kasvaa vauhdilla ja verotuksen taso on aivan tapissa.

Velka on ollut kansainvälisen finanssikriisin syy, ei se ole talouskriisin lääke. Suomi voi nousta ja päästä parempaan työllisyyteen vain jos suomalaisella työllä ja tuotannolla on kysyntää maailmanmarkkinoilla ja Suomessa.

Lentopallon menestysvalmentaja Mauro Berruton mielestä menestyvä joukkue ja sen pelaajat tarvitsevat kolmea asiaa: asenne, asenne ja asenne. On laitettava kaikki peliin oman joukkueen hyväksi ja haastettava isompia. Berruton viesti oli myös: If you loose, no excuse.

Asenne liittyy myös ns. giant killing -ilmiöön. Sillä tarkoitetaan jättiläisen kaatamista. Se on asetelma, jossa yleisesti ajatellen altavastaaja selviytyykin vastoin odotuksia voittajana.

Esimerkkinä voi olla vaikka palloilun menestyminen Loimaalla. Kahden maailman laajimmalle levinneimmän palloilupelin yhtäaikainen menestys Loimaalla onkin uskomaton juttu. Ihmetys on liittynyt pääasiassa kaupungin pienehköön asukaslukuun, ja sen oletettuihin mahdollisuuksiin luoda taloudellisia taustoja joukkueille.

Turun Ammattikorkeakoulussa tehtiin aiheesta mainio selvitys. Siinä viitattiin giant killing -ilmiöön (jättiläisen kaataminen). Se on asetelma jossa yleisesti ajatellen altavastaaja selviytyykin vastoin odotuksia voittajana. Tämä mielikuva sopii Hurrikaaniin, Bisoniin ja myös moniin Loimaan seudun yrityksiin.

Urheilussa mielikuvan voi helposti yhdistää esimerkiksi myös Vimpelin pesäpalloon tai Hannes Kolehmaisen juoksuun Tukholman olympiakisoissa vuonna 2012. Viimeksi törmäsin myönteiseen jättiläisen kaatamisasenteeseen maaseutunäyttely OKRA:ssa. Pienehkön Oripään kunnan Lions Clubin ja oripääläisten ei voisi olettaa organisoivan noin hienoa Suomen suurinta näyttelyä ja ainakin Euroopan suurinta Lions-projektia. Oikealla asenteella se kuitenkin hienosti onnistuu. Esimerkkejä voi jokainen löytää lähipiiristään.

Jättiläisten kaatamiseen ei riitä vain hyvä asenne. Tarvitaan myös vahva yhteinen ponnistus. Puolueiden pitää kantaa oma vastuunsa. Perussuomalaisten vastuunpakoilu vaalivoittajana viime vaalien jälkeen toi isoja ongelmia

Etujärjestöt käyttävät Suomessa paljon valtaa työmarkkinoilla ja esimerkiksi työeläkeyhtiöissä. Maan hallitus on heille myös alistanut eläkepolitiikan mikä sinällään on ihan kummallista. Etujärjestöjen työtä tuetaan mittavalla yhteiskunnan verotuella. Niiden on kannettava nyt oma vastuunsa.

Sotesopu oli yhteisen ponnistuksen suuntaan jo ensimmäinen askel. Nyt mukaan tarvitaan keskeiset puolueet ja etujärjestöt ja kaikkikin suomalaiset. Vain siten voidaan korjata osaamisvajetta, viedä läpi uudistuksia, parantaa kilpailukykyä ja tuottavuutta ja saada tuloksia ja luottamusta aikaan. Suomi todella tarvitsee jättiläisen kaatamisen asennetta! Vain hyvä joukkue menestyy ja voittaa jättimäiset haasteet.

Kirjoittaja Olavi Ala-Nissilä on KHT-tilintarkastaja, entinen keskustan kansanedustaja, entinen Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäsen, tilintarkastusyhteisö BDO:n hallituksen puheenjohtaja ja Lentopallon Mestaruusliigan kunniapuheenjohtaja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)