Verkkouutiset

Yliopistoväki ihmettelee uudistusmantraa: ”Muistuttaa herätysliikettä”

Professoriliitto ja Tieteentekijöiden liitto pohdiskelevat, kenen ehdoilla yliopistojen karsintoja, leikkauksia ja yhdistämisiä ollaan tekemässä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Opetus- ja kulttuuriministeriö teetti selvityksen suomalaisesta korkeakoulujärjestelmästä, ja esittää yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteistyön tiivistämistä. Suomen yliopistot UNIFI julkisti koulutuksen ja tutkimuksen profilointihankkeiden tulokset, joissa edistetään päällekkäisten alojen karsintaa. Elinkeinoelämän keskusliitto puolestaan haluaa osaamis- ja innovaatiopoliittisissa linjauksissaan Suomeen vain 3-4 huippuyliopistoa.

Professoriliitto ja Tieteentekijöiden liitto toteavat, että profiloinnit, poisvalinnat ja huippupuhe toistuvat viimeaikaisissa raporteissa, selvityksissä ja analyyseissä.

– Profilointeja tuntuvat peräävän kaikki muut paitsi tutkijat. Tarvitseeko tutkimusyhteisöä ulkopuolisella paineella profiloida? Eikö se synny itsekseen kilpailun kautta? Onko suomalaiselle koulutusjärjestelmälle haittaa, jos vaikka kahtaalla ollaan vahvoja samoilla teemoilla? Syntyisikö tästä keskinäisestä sparraamisesta sitä kaivattua kansainvälistä huippututkimusta?, kysyi Professoriliiton puheenjohtaja Kaarle Hämeri Hynttyyt yhteen – Kenen ehdoilla? –seminaarissa perjantaina Helsingissä.

Yliopistoväki ihmettelee uudistusmantraa, jossa mennään rakenteet ja organisaatiokuviot edellä.

– Joskus tuntuu siltä, että tiede- ja innovaatiopolitiikka muistuttavat herätysliikettä. Hynttyitä ei sovi laittaa yhteen luonnollista tietä, vaan enemmin sanotaan ”tehkää parannus, tulkaa erilaisiksi kuin olette, niin silloin teillä on mahdollisuus pärjätä”, sanoi Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen.

Professorit ja Tieteentekijät muistuttavat, että menestyjiä ei voi päättää etukäteen.

– Erikoistuminen ja keskittyminen voivat onnistua, jos ne tehdään tutkijalähtöisesti, tieteen autonomiaa kunnioittaen, liitot sanovat.

Joidenkin puolueiden vaaliohjelmissa ja koulutuspoliittisissa linjapapereissa toivottiin tutkijoille työrauhaa. Professorit ja Tieteentekijät pelkäävät, että tämä jää jatkuvien uudistusten puristuksessa pelkäksi toiveajatteluksi.

– Seuraavalle hallitukselle lähetämme vain kaksi keskeistä viestiä: yliopistoille ja tutkimukselle tarvitaan pitkäjänteinen rahoitus ja opetus- ja tutkimushenkilöstölle mahdollisuus keskittyä varsinaiseen työhönsä. Nämä ovat profilointipuheita tärkeämmät avaimet tieteen tasoon ja opetuksen laatuun, Koikkalainen totesi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)