Verkkouutiset

ISIS-jihadistijärjestön uusi johtaja on entinen fysiikanopettaja

Irakilaislähteiden mukaan ISIS on korvannut haavoittuneen johtajansa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

ISIS-järjestön johtajan Abu Bakr al-Baghdadin uskotaan haavoittuneen hiljattain järjestöä vastaan tehdyssä ilmaiskussa.

Irakilaislähteisiin viittaavan Newsweekin mukaan kalifiksi itseään tituleerannut al-Baghdadi on nyt korvattu ainakin väliaikaisesti Abu Alaa Afrilla.

Afrin kerrotaan toimivan Irakin Mosulista käsin. Hän on noussut nopeasti järjestön hierarkiassa.

”Hän on tärkeämpi kuin itse al-Baghdadi – ja paremmin verkostoitunut ja älykkäämpi”, Irakin hallituksen neuvonantaja Hisham al Hashimi toteaa Newsweekille.

Hashimin mukaan Afri on entinen fysiikanopettaja. Hänen kerrotaan toimineen aiemmin muun muassa al-Baghadadin avustajana.

”Afri vaikuttaa nousseen yhä suurempaan rooliin viime kuukausina”, ISIS-järjestöstä kirjan kirjoittanut Lähi-idän asiantuntija Hassan Hassan kommentoi.

Hänen mukaansa Afri korvasi ISIS:n Syyrian komentajan Abu Ali al-Anbarin sen jälkeen, kun järjestö alkoi kärsiä siellä raskaita tappioita.

Hisham al Hashimi kertoo, että AFrista itsestään tiedetään hyvin vähän. Irakin viranomaisten mukaan mies matkusti Afganistaniin vuonna 1998 ja nousi pian korkeaan asemaan al-Qaidassa. Hänen kerrotaan myös valvoneen aikanaan islamistien toimintaa Pohjois-Irakissa. Hänen uskonnollista tulkintaansa kuvataan ”hyvin tiukaksi”.

Abu Bakr al-Baghdadi herätti hiljattain huomiota arvosteltuaan Taliban-liikkeen johtoa. Talibanin ja ISIS:n kerrotaan ajautuneen sotaan keskenään.

Afrin uskotaan taas puoltavan yhteistyötä ISIS:n ja muiden islamistiryhmien välillä. Lisäksi hänen kerrotaan kannattavan ISIS:n johdon järjestämistä niin, että puolet siitä koostuisi järjestön arabitaustaisista ja puolet ulkomaalaisista jäsenistä.

Hassan Hassanin mukaan Afrin nousua ei tule vielä tulkita al-Baghdadin täydelliseksi syrjäyttämiseksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)