Verkkouutiset

Kansalaisryhmä perää tutkintaa Kainuun ELY-keskuksen toiminnasta

Kansalaisryhmä on tehnyt tutkintapyynnön Kainuun ELY-keskuksen toimista. Ryhmä vaatii viranomaisten vastuun selvittämistä Talvivaaran ympäristöonnettomuuksissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Talvivaaran toiminnanharjoittajan toimet ympäristöturvallisuuden suhteen ovat rikostutkinnassa. Kansalaisryhmä on tehnyt oikeuskanslerille tutkintapyynnön, jossa vaaditaan myös Kainuun ELY-keskuksen toimintaa ja toimimattomuutta tutkittavaksi.

– Pidämme ehdottoman välttämättömänä, että myös viranomaistoimet, valvontavelvollisuus ja kaikki toimet lakien noudattamiseksi ja toimet ympäristövahinkojen ehkäisemiseksi tutkitaan perusteellisesti ja mahdollisista laiminlyönneistä määrätään niille kuuluvat seuraamukset, kansalaisryhmä vaatii tiedotteessaan.

Tutkintapyynnössä muistutetaan mieleen ELY-keskuksen ristiriitaiset toimet kipsisakka-altaan valvonnan osalta. Vuoden 2010 kipsisakka-altaan vuodon jälkeen laadittiin neljän kohdan toimenpideohjelma uusien vahinkojen estämiseksi. Yksi vaadittava toimenpide, jonka ELY -keskus tuolloin allekirjoitti, oli vaatimus, ettei allasta pidettäisi jätevesienvarastointialtaana.

– Kuitenkin ELY-keskus antoi kaksi vuotta myöhemmin luvan kipsisakka-altaan korotukseen ja uusi tila otettiin välittömästi jätevesien varastointiin.

– Happamien liuosten pumppaaminen korotettuun altaaseen oli keskeinen syy allasrakenteiden pettämiseen ja nähdäksemme tästä ratkaisusta myös ELY-keskus kantaa vastuun, toteaa tutkintapyynnön ensimmäinen allekirjoittaja, sotkamolainen Antti Lankinen.

Tutkintapyynnössä käydään läpi myös kaivoksen ympäristöluvat ylittävät päästöt, jotka ovat pilanneet kaivoksen lähijärviä dramaattisesti.

– Luparajojen ylityksissä ELY -keskus asettui puolustamaan kaivosyhtiötä ja

näin muun muassa Kivijärven ja Kalliojärven annettiin saastua kaivoksen päästöillä, Lankinen toteaa.

Myös ELY-keskuksen rooli uraanin sivuuttamisessa vaaditaan tutkittavaksi. Tutkintapyynnössä kysytään missä vaiheessa ELY-keskus sai tiedon merkittävien uraanimäärien liikkeistä prosessissa ja perustuiko ELY-keskuksen toimimattomuus tiedonpuutteeseen vai mahdollisesti harkittuun puuttumattomuuteen.

Tutkintapyynnön liitteenä on myös biokemisti Jari Natusen tekemä listaus ELY-keskuksen laiminlyönneistä kaivoksen toiminnan valvonnassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)