Verkkouutiset

Vihreät jätti vastalauseen metsähallituslakiesitykseen

Vihreät jätti torstaina maa- ja metsätalousvaliokunnassa vastalauseen esitykseen metsähallituslaiksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puolueen mukaan luontoarvot ovat vaarassa, kun maa- ja vesialueita siirretään Metsähallituksen liiketalouspuolen ohjaukseen ja päätösvalta Metsähallituksen tase-eristä siirtyy osin pois eduskunnalta.

– Päätösvalta suomalaisten yhteisestä kansallisomaisuudesta tulee säilyttää eduskunnalla. Luontoarvojen ja luonnon virkistyskäytön vaalinta tulee pitää Metsähallituksen keskeisenä tehtävänä, sanoo valiokunnassa vihreitä edustava kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja Hanna Halmeenpää.

– Nyt vaarana on, että luonnon vaalimisen sijaan päädytään sen maksimaaliseen hyödyntämiseen, kun merkittävä määrä maa- ja vesialueita siirretään Metsähallituksen liiketalouspuolen ohjaukseen, ja päätösvalta Metsähallituksen tase-eristä siirtyy osin pois eduskunnalta, Halmeenpää sanoo.

Lapin luontaistalousalueet ja valtion yleiset vesialueet, kuten merialueet ja suurten järvien selät, ollaan siirtämässä uuteen kolmanteen taseeseen Metsähallituksen liiketoimintajohdon alaisuuteen.

Vihreät vaativat vastalauseessaan, että retkeilyalueiden ja Ylä-Lapin virkistysalueiden pitää kuulua siihen taseen osaan, jolla ei ole taloudellista tuottovaatimusta, koska alueiden pääasiallinen käyttötarkoitus on retkeily ja virkistys, ei metsätalous.

– Jos vihreiden vastalause hyväksyttäisiin, suurta huolta herättänyt kolmas tase-erä jäisi kokonaan toteuttamatta. Tällöin alueet jakautuisivat selkeästi niihin, joita voidaan hyödyntää taloudellisesti ja toisaalta niihin, joiden ensisijainen käyttö on virkistys ja luontomatkailu, ja joilla luontoarvojen säilyminen turvataan, Halmeenpää selittää.

Vihreät kritisoivat metsähallituslakia myös siitä, että se kaventaa ympäristöministeriön ohjaustoimivaltaa. Vanhassa laissa ympäristöministeriö ohjasi koko Metsähallitusta luonnonsuojeluun liittyvissä asioissa. Uudessa lakiesityksessä ohjausvalta on rajattu julkisiin hallintotehtäviin ympäristöministeriön toimialalla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)