Verkkouutiset

Keskusta haluaa vanhemmuuden kustannusten jakamisen pohdintaan

Keskustan eduskuntaryhmä haluaa, että vanhemmuuden kustannusten jakaminen otetaan harkittavaksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskustan eduskuntaryhmä linjasi kesäkokouksessaan, että vanhemmuuden kustannusten jakaminen otetaan harkittavaksi, kun hallitus pohtii keinoja kilpailukyvyn parantamiseksi yhteiskuntasopimuksen kaaduttua.

– Mikäli tässä yhteydessä kilpailukykyä haetaan niin, että harkitaan työhön liittyvien välillisten kustannusten alentamista tai muuttamista, niin nähtiin, että se antaisi mahdollisuuden käsitellä myös vanhemmuuden kustannusten jakamista. Siinä samassa kokonaisuudessa voitaisiin avata tämä problematiikka, sanoi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) kokouksen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Keskustan eduskuntaryhmä ei keskustellut yksityiskohtaisista malleista, vaan jätti hallitukselle valtuudet lähteä pohtimaan asiaa.

Hallitus harkitsee niin sanottua fiskaalista devalvaatiota, jolla tarkoitetaan työnantajamaksujen eli palkan sivukulujen alentamista. Alennus voitaisiin rahoittaa esimerkiksi arvonlisäveroa tai työntekijän maksuja korottamalla. Vaikutuksista laaditaan parhaillaan laskelmia valtiovarainministeriössä.

– Viiden prosentinkilpailukykyhyppyä ei missään tapauksessa voida tehdä kokonaan fiskaalisella devalvaatiolla. Se on päivän selvä asia. Arvonlisäveroa pitäisi korottaa niin paljon, että ei se ole mahdollista. Muita keinoja täytyy löytyä, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi.

Työmarkkinajärjestöt ovat olleet haluttomia tasaamaan vanhemmuuden kustannuksia.

Sipilän mukaan hallitus käy keskusteluja työmarkkinaosapuolten kanssa tulevan kuukauden aikana, mutta vastuu asialistasta on hallituksella.

– Totta kai kaikki lait valmistellaan yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kanssa. Se on selvä asia. Mutta kyllä nyt agenda mietitään hallitusvetoisesti, Sipilä sanoi.

Hallitus aikoo esitellä keinonsa kilpailukyvyn parantamiseksi 15 prosentilla syyskuun loppuun mennessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)