Verkkouutiset

Sdp:n Ihalainen: Hallituksen ei pidä luovuttaa yhteiskuntasopimuksen hakemista

Sdp:n kansanedustaja Lauri Ihalaisen mielestä hallituksen pitäisi vielä yrittää saada aikaan oikeudenmukaisempi yhteiskuntasopimus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sdp:n kansanedustaja Lauri Ihalaisen mielestä on käsittämätöntä, että aktiiviseen työvoimapolitiikkaan kohdistuvia määrärahoja aiotaan leikata, kun hänen mukaansa tarve on lisätä niitä huomattavasti.

Ihalainen muistuttaa, että uusimpien työttömyyslukujen mukaan Suomessa on 381 600 työtöntä, joista lähes puolet on vaikeammin työllistettäviä ihmisiä. Työttömyysmenoihin joudutaan käyttämään nyt jo noin 5 miljardia euroa vuodessa. Aktiiviseen työvoimapolitiikkaan käytetään vain noin 600 miljoonaa euroa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Ihalaisen mukaan esimerkiksi pitkäaikaistyöttömyyden taittaminen yhdellä prosentilla toisi julkiseen talouteen 600 miljoonaa euroa.

– Sdp on halunnut olla aloitteellinen käynnistäessään yhteistyöhön perustuvan työn yhteisen vastuun sopimuksen aikaansaamiseksi. Yhteisen vastuun sopimus ei ole vastakohta niille ponnisteluille, joita hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen tulee jatkossakin käydä nyt ilmenneestä epäonnistumisesta huolimatta, Ihalainen totesi Keski-Suomen Sosialidemokraattien kesäpäivillä Lievestuoreella.

Ihalaisen mielestä Suomen talouden perusongelmat ovat viennin heikossa vedossa, korkean jalostusasteen viennin hiipumisessa, investointien vähäisyydessä Suomeen ja tästä aiheutuvan talouskasvun jumiutumisesta lähes nollan pintaan.

Ihalaisen mielestä myös rakenteellisia uudistuksia tarvitaan työhön kannustamiseen.

– Hallituksen ei pitäisi tehdä kahta virhettä eli luovuttaa kattavamman ja oikeudenmukaisemman yhteiskuntasopimuksen hakemista. Tätä ponnistelua pitäisi jatkaa kolmas ”kerta toden sanoo”-hengessä. Toiseksi, hallitus voi, kuten on ilmoittanut, valmistella niin sanottua b-vaihtoehto ja samalla yrittää kurmuttaa palkansaajia joillakin lakimuutoksilla. Mutta niidenkin todelliset vaikutukset keskeisin osin ovat tosiasiassa työmarkkinasopimusten takana, Ihalainen sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)