Verkkouutiset

Onko Angela Merkel kaatumassa – kenestä tulisi uusi superpäättäjä?

Tärkeiden osavaltiovaalien lähestyessä Mecklenburg-Etupommerissa on liittokansleri Angela Merkelin asema käymässä tukalammaksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tuoreimman mielipidemittauksen mukaan Angela Merkelin johtaman CDU:n ja sen baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n kannatus on nyt 33 prosentissa. Vuoden 2013 liittovaltiopäivävaaleissa kannatus oli 41,5 prosenttia. Kannatusta on syönyt kansallismielinen AfD-puolue, jota nyt kannattaa 12 prosenttia äänestäjistä.

Liittovaltiopäivävaalit ovat vuoden päästä. Die Welt -lehden analyysin mukaan vallankaappaus Merkeliä vastaan on jo meneillään, mutta se tapahtuu hiipien. Kannatuksen annetaan vajota alemmas, ja kabineteissa valmistaudutaan vähitellen puolueen puheenjohtajan ja liittokanslerin vaihtoon.

Samalla lehdistössä on alettu tuomaan esille vaihtoehtoja Merkelin korvaajaksi. Bild-lehden mukaan selvää kruununprinsessaa tai -prinssiä ei ole. Voi olla, että vasta ensi vuonna selviää, onko Merkel enää puolueensa liittokansleriehdokas vai onko jo aika uusille kasvoille.

Todennäköisimpiä vaihtoehtoja kansleriehdokkaaksi ovat Merkelin hallituksen ministerikollegat.

Ursula von der Leyen on 57-vuotias puolustusministeri, jota kuvataan puolueen kunnianhimoisimmaksi toimijaksi. Puolustusministerin paikankin hän sai aikoinaan uhkaamalla Merkeliä hallituksen jättämisellä kokonaan. Huolimatta von der Leyenin tahtopolitiikasta, häntä pidetään Merkelin suosikkina seuraajakseen. Jos paikka on auki, hän on todennäköisesti valmis astumaan Merkelin saappaisiin. Von der Leyenia pidetään vahvasti länsimielisenä ja tiukkana Venäjän suhteissa. Von der Leyen kannattaa Euroopan unionin kehittämistä liittovaltioksi.

Thomas de Maizière on 62-vuotias sisäministeri. Häntä pidetään Merkelin luotettuna. Hän on joutunut tasapainoilemaan sisäministerinä tiukempien vaatimusten ja Merkelin suvaitsevaisen turvapaikanhakijalinjan välillä. Häntä pidetään rauhallisena ja kokoavana, mutta jokseenkin harmaana poliitikkona.

Wolfgang Schäuble on 73-vuotias valtiovarainministeri. Hän on tullut Euroopassa tunnetuksi tiukasta linjastaan kriisimaiden suhteen. Scähuble ehti jo toimia CDU:n puheenjohtajana kaksi vuotta vuosina 1998–2000, mutta uhrasi itsensä puoluetta koskeneen vaalirahaskandaalin takia ja luopui paikasta. Schäuble nauttii hyvin vahvaa luottamusta puolueessa, ja hän edustaa puolueen konservatiivista linjaa. Schäuble on kuitenkin jo varsin iäkäs politiikan ykköspaikalle Saksassa.

Horst Seehofer on 67-vuotias Baijerin osavaltion ministeripresidentti eli pääministeri. Baijerin CSU-puolueen puheenjohtaja on ollut yksi Saksan näkyvimmistä Merkelin pakolaispolitiikan kriitikoista. Seehofer on vahvasti eurokriittinen. Hän kannattaa myös parempien suhteiden rakentamista Venäjän suuntaan. Puolueen liberaalille, eurooppalaismyönteiselle joukolle Seehofer olisi kuitenkin kauhistus.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)