Verkkouutiset

Aiotaanko pääkaupunkiseudun sote-esityksellä pyyhkiä pöytää?

SDP:n kansanedustaja Tuula Haatainen kysyi, milloin pääkaupunkiseudun kohtalo sote-uudistuksessa ratkaistaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SDP:n kansanedustaja Tuula Haatainen totesi hallituksen luvanneen pääkaupunkiseudun kunnille, että jos ne löytävät yhteisen sote-ratkaisun, niin hallitus voi harkita pääkaupunkiseudulle erillisratkaisua.

Pääkaupunkisedun kunnat ovat tehneet esityksen omasta erillisestä ratkaisusta ja odottavat Haataisen mukaan kovasti siihen vastausta.

– Milloin tämä tullaan ratkaisemaan ja mikä tulee olemaan lopputulos, vai aiotaanko pyyhkiä nyt sitten vain pöytää tällä esityksellä? Tästä olisi syytä saada pian vastaus, koska tämä järjestämislakihan on jo lausuntokierroksella kunnissa, Haatainen sanoi eduskunnan keskustellessa ensi vuoden budjetista.

Maakunta- ja sote-uudistuksen lausuntokierros päättyy 9. marraskuuta.

– Tämän pääkaupunkiseutuasian osalta totean lyhyesti, että me teemme parhaillaan sitä arviointityötä sekä virkamiestasolla että myös poliittisesti ja siinä tarvitaan ratkaisu erittäin pian, kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) vastasi.

Vehviläinen sanoi itse pidättäytyvänsä uudista linjauksista, mitä hallitus on lakiesityksissään esittänyt, koska lausuntokierros on meneillään.

Pääkaupunkiseudun kunnat Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen esittävät, että kunnat voisivat toimia jatkossakin sote-palveluiden tuottajina, vaikka hallitus on linjannut, etteivät kunnat voi enää toimia tuottajina sote-palveluiden siirtyessä maakuntien vastuulle. Ehdotuksen mukaan pääkaupunkiseudulle perustettaisiin lailla oma sote-toimialue.

Rangaistaako kuntia päivähoitopäätöksestä?

Haatainen kysyi myös, aikooko hallitus rangaista niitä kuntia ja kaupunkeja, jotka eivät aio rajata päivähoitoa muun muassa työttömiltä.

– Rankaistaanko niitä nyt ottamalla sitten valtionosuudet näiltä kunnilta pois? Tämä tieto olisi tärkeä saada, Haatainen totesi.

Vehviläinen vastasi, että ajatus erillisrangaistuksesta on hänelle ihan uusi.

– En ainakaan itse ole kuullut, että näin tässä toimittaisiin, Vehviläinen totesi.

Eduskunta rajasi viime joulukuussa subjektiivista päivähoito-oikeutta siten, että lapsella on oikeus saada varhaiskasvatusta vain 20 tuntia viikossa, mikäli vanhemmat eivät työskentele tai opiskele päätoimisesti.

Esimerkiksi Helsingissä kaupunginhallitus päätti olla toteuttamatta subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajausta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)