Toimittajat ovat pohtineet, onko tiukan taloudenpitäjän imagoa rakentanut valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) Suomen Margaret Thatcher. Hallituksen tuore kehysriihi osoitti, että siihen on kosolti matkaa.
Britannian konservatiivipuolueen johtajana ja maan pääministerinä toiminut Margaret Thatcher ei olisi hyväksynyt 1,5 prosenttiyksikön yleisen arvonlisäveron korotusta. Hän olisi etsinyt säästöt valtion menoista. ”Julkisia varoja ei ole olemassa, on vain veromaksajien rahat”, kuten Thatcher sanoi konservatiivien puoluekokouksessa 14. lokakuuta 1983.
Petteri Orpon (kok.) hallituksen suuri tarina on ollut, että oikeistohallitus tunnustaa Suomen valtiontalouden heikon tilan ja tekee tarvittavat leikkaukset valtionbudjettiin, mutta välttää veronkorotuksia jo muutenkin korkeasta verotuksesta kärsivässä maassa. Yleisen arvonlisäveron korottaminen Euroopan toiseksi korkeimmalle tasolle murentaa hallituksen suurta tarinaa.
Kuluttajahinnat ovat viime vuosina nousseet rajusti ja nyt nousee myös yleinen arvonlisävero, jonka piiriin päivittäistavarakaupassa kuuluu neljäsosa myytävistä tuotteista. Irwin Goodman jo lauloi, että ”on nyt jo tyhjä joka jätkän takki, mutta verotus vain jatkuu hurjemmin”.
Yleisen arvonlisäveron alentaminen on tulevaisuudessa erittäin vaikeaa, joten hallituksen kehysriihessä tehty päätös vaikuttaa jopa vuosikymmenien ajan. ”Näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa ei ole mitään sellaista merkkiä, että tästä voitaisiin tulla alaspäin. Se tässä monia saattaa kaihertaa”, kokoomuksesta kommentoitiin Ilta-Sanomille.
Kokoomus olisi halunnut kiristää haittaveroja yleisen arvonlisäveron korotuksen sijaan, mutta se ei Ilta-Sanomien tietojen mukaan kelvannut perussuomalaisille. Se siitä thatcherismista. Suomen Yrittäjien teettämän kyselyn mukaan pienistä ja keskisuurista yrityksistä noin viidesosa eli 19 prosenttia kertoo olevansa melko huonossa tai erittäin huonossa taloudellisessa tilanteessa. Yleisen arvonlisäveron korottaminen ja kotitalousvähennyksen supistaminen 100 miljoonalla eurolla iskevät nimenomaan pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Miettikö hallitus riittävästi sitä, että millainen vaikutus näillä päätöksillä on suomalaisten pk-yritysten toimintaedellytyksiin?
Oikeistohallituksen äänestäjät toivovat, että se kykenee muuttamaan suomalaisen politiikan ajattelutapaa, jossa usealle poliitikolle helpolta päätökseltä vaikuttavia veronkorotuksia käytetään julkisen sektorin pönkittämiseen. Oikeistohallituksen äänestäjät toivovat, että se kykenee uudelleen määrittelemään hyvinvointiyhteiskunnan rajat. Se siitä toiveesta? Toivon, että hallitus osoittaa jatkossa toimillaan epäilykseni vääräksi. Joko hyvinvointiyhteiskunta uudistuu tai hyvinvointiyhteiskunta kuolee.
Suurimman osan ajasta olen kiittänyt hallituksen talouspoliittista linjaa, mutta nyt olen esittänyt täsmäkritiikkiä. Orpon hallituksen tavoite taittaa valtion velkaantuminen on oikea, mutta hallitus sai kehysriihessä huomata, että kun ammutaan puuta niin voi tippua orava niskaan.
Jos hallituksen piirissä osataan ammentaa Thatcherin ajattelusta niin heillä on minulle vastaus valmiina: ”Jos arvostelijani näkisivät minun kävelevän Thamesjoen päällä, he sanoisivat sen johtuvan siitä, etten osaa uida”, Thatcher kommentoi toimittajalle vuonna 1984.
Kävelkää vetten päällä, arvoisa hallitus. Älkää enää korottako veroja. On investointien ja kasvun aika.